Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde maden ocağındaki göçükle ilgili gözaltına alınan 3 kişi, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Kömür ocağındaki faciayla ilgili soruşturmayı yürüten Mustafakemalpaşa Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla, maden ocağının işletmecisi olan 3 kişi, önceki gece gözaltına alındı.19 işçinin ölümüyle sonuçlanan grizu faciasıyla ilgili soruşturmayı yürüten Mustafakemalpaşa Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla gözaltına alınan kişilerin Bükköy Madencilik Genel Müdürü Fahrettin Çolpan, Ocak Müdürü Mühendis Hayrettin Çelik., Ocak Şefi Bayram Erdoğan olduğu belirtildi.

ADLİYEDE SALDIRDILAR

Jandarma ekiplerince önceki akşam maden ocağında gözaltına alındıktan sonra Cumhuriyet Savcısı tarafından sorgulanan zanlılar, sorgularının ardından Mustafakemalpaşa Adliyesi'ne sevk edildi. Patlamada hayatını kaybeden Murat Hanay'ın kardeşi Nihat Hanay, "görevi ihmal ve taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek suçundan" haklarında işlem yapıldıktan sonra jandarma aracından indirilip adliyeye sokulan şüphelilere saldırmak istedi. Polisin devreye girmesiyle sakinleştirilen Hanay, gözyaşlarına boğuldu. Savcılığın sorgusundan sonra mahkemeye sevkedilen Fahrettin Çolpan, Hayrettin Çelik ve Bayram Erdoğan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Havalandırma yetersiz

Maden faciasının nedenleri netleşmeye başladı. Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçüğe ilişkin müfettişlerce hazırlanan ön rapor tamamlandı. Bursa Valisi Şahabettin Harput, müfettişlerin yaptıkları ön incelemelerde ocakta havalandırmanın yetersiz olduğunun belirlendiğini dile getirerek, şöyle konuştu: 'Gaz ölçüm sistemlerindeki yetersizliğinin, dinamit ateşlemede meydana gelen bazı yanlışlıkların ve ocakta bir kısım yanlışlıkların, eksikliklerin olduğu müfettişlerin yaptığı ön tespitlerle de ortaya çıkmıştır.' Vali Harput, Bükköy Madencilik AŞ'nin sahibi olarak Nurettin Ercan olarak görüldüğünü, ancak şu anda madenciliğin işletmesinin gözaltına alınan kişilerin üzerinde bulunduğunu dile getirerek, 'Madencilik Yasası'nda ruhsatı alan kişi daha sonra, işletmede başkalarıyla ortaklık yapabilir” dedi.

100 metre ile hayata bağlandı

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde meydana gelen grizu faciasında 19 arkadaşını kaybeden Muhsin Arıçiçek, ölümden 100 metre farkla kurtulduğunu söyledi. Gündüzleri ocakta dinamit patlatıldığını belirten Muhsin Arıçiçek, ölen arkadaşları ile arasında 100 metre mesafe olduğunu ifade etti.

DUMAN KAPLADI

Arıçiçek, şöyle konuştu: "İşe başladıktan kısa bir süre sonra gürültü oldu ve her tarafı duman kapladı. Patlama olduğu zaman yere yapıştık. Patlamanın hızı bize doğru zayıfladığı için fazla etkilenmedim. Ben ve yakınımda bulunan arkadaşlarımız hep birlikte kendimizi dışarı attık. Sonra bizi hastaneye götürdüler. Grizu patladığının sonra farkına vardık. Kontroller her zaman gerçekleştiriliyordu. Dinamit ise her gündüz vardiyası patlatılıyordu. Maden ocağında kesinlikle ihmal var. Şu an ocağa yeniden girebileceğimi zannetmiyorum."

Ocaktaki metan normalin 5 katı

Maden ocağında standartların 5 katı metan gazı birikmesine rağmen, dinamit patlatıldığı anlaşıldı. Patlamayı analiz eden uzmanlar, havada yüzde 10 oranında metan birikmesiyle meydana gelecek patlamanın ancak ocakta göçüğe neden olabileceğini söylediler. Dünya standartlarına göre maden ocağında metan oranı yüzde 2'nin üzerine çıkınca çalışma yapılmıyor. Genel Maden İş Sendikası Teknik Müdür Yardımcısı Nizamettin Tiryakioğlu, "Metan gazının patlaması için havada yüzde 4 ila 15 oranında buluması gerekir" dedi. Bursa'da yaşanan patlamanın büyüklüğü göz önüne alındığında böyle bir patlamanın gerçekleşmesi için yüzde 10 civarında gaz birikmesi gerektiğini ifade eden Tiryakioğlu, “Aldığımız ilk izlenimlere göre Bursa'daki faciada bu oranlar standartların 5 kat üstünde gözüküyor. En iyi patlama havadaki metan oranı yüzde 9-10 olursa gerçekleşir” şeklinde konuştu.

CH4 değil Riken

Bazı gazeteler ocakta metan ölçüm cihazının kullanılmadığını haber yaparken, 'CH4 cihazı yoktu' şeklinde ifadelere yer verdi. Ancak uzmanlar, 'CH4'ün metanın kimyasal formülü olduğunu belirtirken, gaz ölçüm cihazı olarak, 'Riken' ya da 'Drager' kullanıldığını söylediler

Bir ilçede iki cenaze

Grizu faciasında ölen işçilerden Ramazan Baştepe (41) ve Yahya Arabozan'ın (30) cenazeleri, Kütahya'nın Gediz ilçesinde toprağa verildi. Ramazan Baştepe için Yağmurlar köyündeki camide, öğleden önce cenaze

namazı kılındı. Ramazan Baştepe'nin eşi Döndü ve 4 kızının, güçlükle ayakta durduğu görüldü. Göçükte yaşamını yitiren Yahya Arabozan'ın cenazesi ise Cebrail beldesinde toprağa verildi.

Patron hala kayıp

Bursa Mustafakemalpaşa'da Bükköy Madencilik'e ait kömür ocağında 19 işçinin hayatını kaybettiği grizu felaketinin ardından kayıplara karışan maden işletmecisi Nurullah Ercan telefonlara dahi çıkmıyor. Grizu felaketi sonrasında olay yerine gelmeyen Nurullah Ercan'ın, konuyla ilgili hiçbir açıklama yapmaması tepkilere neden oldu. Şirket yetkililerinin yeri hakkında bilgi vermediği Ercan'ın, taziye için arayan arkadaşlarının dahi telefonlarına çıkmadığı öğrenildi. Bükköy Madencilik'in sahibi Nurullah Ercan'ın yakın arkadaşı ve avukatı Yalçın Doruk, müvekkiliyle olay sonrasında irtibat kurmadığını ve nerede olduğunu bilmediğini söyledi. Patlamayla ilgili şirket yetkilisi 3 kişinin tutuklandığı soruşturma kapsamında Nurullah Ercan'ın da sorgulanması bekleniyor. Ercan'ın yurt dışına çıktığı da iddialar arasında. Öte yandan, bazı gazetelerde çıkan, Ercan'ın Manavgat'ta kendisine ait otelde tatil yaptığı yolundaki haberler otel yöneticileri tarafından yalanlandı./yeni şafak