ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan senatosunda reddedilen göçmenlik yasasının ardından büyük hayal kırıklığı yaşadığını açıkladı. ABD"de "Dream Act" olarak adlandırılan ve kaçak göçmenlerin çocuklarına üniversite eğitimi veya Amerikan ordusuna katılmaları şartıyla oturma izni verilmesini öngören tasarının Senato"da reddedilmesinin ardından ABD"de yaşayan kaçak göçmenlerin af hayalleri de sona erdi.

Başkan Obama yasa tasarısının reddedilmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Oylama sonucu inanılmaz bir hayalkırıklığı ama ülkenin çökmüş olan göçmenlik sistemi onarma konusunda çalışmalarımız devam edecek, pes etmeyeceğiz" dedi.

Geçtiğimiz hafta Amerikan Temsilciler Meclisinde kabul edilen yasa tasarısı, Cumartesi günü ABD Senatosuna sunuldu. Oylamada 55 evet oyuna karşı 41 hayır oyu alan yasa tasarısı, kabul edilmesi için gerekli oy sayısı 60"a ulaşamayınca umutlar bir sonraki Senato dönemine kaldı. ABD senatosunda yeni dönemde göçmenlik reformlarına şiddetle karşı çıkan Cumhuriyetçi partililerin çoğunluğu ele geçirmesi ile birlikte tasarının yasalaşması artık mucizelere kaldı.

Sayılarının bir milyonun üzerinde olduğu tahmin edilen, ABD dışında doğup 16 yaşından küçükken Amerika'ya gelen kaçak göçmen durumunda olan çocuklara af yolunu açan tasarının yasallaşmasıyla göçmenlik reformlarının önünün açılması bekleniyordu.

-OBAMA DÖNEMİNDE AF ARTIK ÇOK ZOR-

New York Barosu göçmenlik avukatı Cahit Akbulut, ABD"de yasadışı statüde yaşayan çok sayıda Türk göçmenin de Obama döneminde başta af olmak üzere bir çok reform beklentisi içerisinde olduklarını belirterek, "Göçmenlik yasalarında yasallaşmak için beklentesi olan çok sayıda Türk vatandaşımızın da maalesef hayalleri kırıldı. Dream Act yasası gibi çok masum bir göçmenlik yasasını kanunlaştıramayan Obama idaresinin, göçmenlik konusunda başta af olmak üzere söz verdiği reformları gerçekleştirmesi artık çok zor. Senato'da yapılan son oylamada 5 Demokrat partili senatörün yasanın kabul edilmemesi yönünde oy kullanması ve ABD Senatosunda önümüzdeki dönemde çoğunluğun göçmenlik reformuna karşı çıkan Cumhuriyetçilere geçmiş olması, Başkan Obama'nın istediği göçmenlik reformlarını gerçekleştirme şansını mucizelere bıraktı" dedi.