Göreve geldiği günden bu yana adı hep yeniliklerle anılan Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, bir ilke daha imza attı. Emniyet'te çevik, temiz, titiz polis profilini oluşturmak amacıyla torpil, göbek, kılık kıyafet ve sigara gibi genelgeler yayınlayan Özdemir, kriterlere uymayan bin 259 memur hakkında soruşturma başlattı. İncelemeye alınan ve aralarında rütbeli polislerin de bulunduğu 59 kişi, 'tavassut' yani göreve gelmede torpil kullanma iddiasıyla suçlanıyor. Orhan Özdemir, torpil girişimleri hakkında yayınladığı genelgede, "Tavassut başkalarının emrine girmektir, özgürlüğümüzü kaybetmektir, minnettarlığımızı ispatlamak için her türlü yasadışılığın yolunu açmaktır." ifadesini kullanmıştı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü, tarihinin en büyük soruşturmasını yaşıyor. Orhan Özdemir, yayımladığı disiplin genelgelerine uymayan polislere soruşturma açtı. Özdemir, Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz'dan görevi devraldığı gün rütbeli polis şeflerine ilk mesajı tavassut girişimlerine dönük olmuştu. Torpile kesinlikle başvurulmamasını isteyen Özdemir, polisleri affetmedi. Şu ana kadar 59 polis şefi hakkında soruşturma açan emniyet müdürlüğü, yenilerinin de yolda olduğunu bildirdi. Kılık kıyafet ve sigara gibi genelgelere uymayan bin 200 polisle birlikte soruşturma açılan polis sayısı bin 259'u buldu.

Emniyet Müdürü Özdemir yayınladığı genelgede polislere ciddi uyarılarda bulundu. Müdürlük bünyesinde disiplini sağlamak için düzenlemeler yapıldığına ve denetimlerin arttırıldığına dikkat çeken Özdemir, "Denetimler sonucu personelin sicilini takmadığı, kepini giymediği, teçhizat kemerini kullanmadığı, eksik kuşamlığı olduğu ve kıyafet yönetmeliği ve diğer mevzuata aykırı davranışlar içinde olduğu gözlemlenmektedir." dedi. Denetimlerin cezalandırma amaçlı olmadığını vurgulayan Özdemir, yaşanan problemleri ve ihtiyaçları da tespit ederek hizmet kalitesini artırmak istediklerini duyurdu. Özdemir, "Bu sebeple personelin, hiyerarşik yapı dahilinde kıyafet yönetmeliğine uyması gerekmektedir. Havaların sıcak olması nedeni ile ikinci bir emre kadar üniformalı personelin hizmet otolarında şapka ve keplerini takmamaları uygun görülmüştür." dedi. Zaman