Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ilişkilerdeki krizin doruk noktasında bulunduğu İsrail"in Ticaret Bakanı Ben- Eliezer ile Brüksel"de gizlice buluştu.

MAVİ Marmara baskınıyla doruk noktasına ulaşan Türkiye-İsrail ilişkilerindeki krizin aşılması için ilk adım atıldı. AB ile yeni bir başlık açılması için Brüksel"de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail Ticaret Bakanı Ben-Eliezer ile buluştu. Bir otelin suitinde yapıldığı öğrenilen gizli toplantıya Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile Türkiye"nin AB Daimi Temsilcisi Selim Kuneralp de katıldı. Brüksel"de bulunan Tarım Bakanı Mehdi Eker ile Devlet Bakan Egemen Bağış"ın ise bu gizli toplantıdan haberi olmadığı iddia edildi.

Dün saat 12.30"da başlayan ve 2.5 saat süren toplantıda, ilişkilerin nasıl onarılabileceği masaya yatırıldı. Bakanlar iki ülke arasında diyaloğun yeniden kurulması için görüş alışverişinde bulundu. İkinci görüşme için yine gizli bir yer ve tarih belirlendiği kaydedilirken, iki bakanın başbakanlarına bilgi aktaracakları ifade edildi.

Görüşmeyi İsrail istedi

İsrail basını, görüşmenin Türk tarafının isteğiyle yapıldığını yazmasına rağmen Türk yetkililer, buluşmayı İsrail"in talep ettiğini söyledi. Başbakan Netanyahu ve Savunma Bakanı Barak"ın onay verdiği görüşmeden, aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Lieberman haberdar edilmedi. Lieberman “Görüşmeden Dışişleri"nin bilgisi olmaması teamülleri hiçe sayan bir hakarettir. Başbakan ile Dışişleri Bakanı arasındaki güvene büyük darbedir” dedi.

Vatan