Cezaların caydırıcılıktan uzak olması, kaçakçılıkta gizli tank yöntemini engelleyemedi. Kaçak akaryakıt satanlar, istasyonlara gizli tank yaparak denetimlerden kurtuluyor. Halen üzerinde çalışılan Petrol Piyasası Kanunu ile cezalar artırılarak gizli tankların önüne geçilmesi hedefleniyor. Buna göre, yeni kanunla istasyonlarda gizli tank bulunduranlara 1 milyon lira, gizli tank ve düzenek ekleyenlere ise 2 milyon lira ceza kesilecek.

Türkiye'de akaryakıt kaçakçılığı, alınan önlemlere rağmen engellenemiyor. Sektör temsilcileri, benzin-motorin türü akaryakıt ürünlerinden alınan vergilerin yüksekliğinin kaçakçılığı cazip hale getirdiğine vurgu yapıyor. Maliye yönetimi, vergilerde geri adım atmazken Enerji yönetimi, yoğun denetimlerle kaçakçılığı önlemeye çalıyor. TBMM'nin de komisyon kurarak engellemeye çalıştığı akaryakıt kaçakçılığının mali boyutuyla ilgili 5-10 milyar lira rakamları konuşuluyor.

EPDK, kendi elemanları dışında polis, Jandarma, Sanayi Bakanlığı, Sahil Güvenlik gibi kurumlardan da destek alarak kaçak akaryakıta karşı mücadele ediyor. Ancak kaçakçılar, 10 numara yağ satışından istasyonlarda gizli tank bulundurmaya kadar çeşitli yöntemler kullanıyor.

Mevzuata göre akaryakıt istasyonlarında kaçak veya gizli tank bulunduranlara 12 bin lira civarı ceza kesiliyor. Sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre istasyonlarda benzin veya motorinin depolandığı her bir tank ortalama 20 bin litre yakıt alıyor. 20 bin litre bir tankın perakende yakıt değeri 80 bin lirayı geçiyor. Akaryakıt pazarında halen 468'i istasyonsuz olmak üzere toplam 12 bin 834 akaryakıt bayii faaliyet gösteriyor.