ABD"li güvenlik ekibi, Başkan Obama"nın Meclis ziyaretindeki güzergáhı adım adım hesapladı. Ancak bu noktada bir de kriz çıktı. ABD"liler, "Karşısı çok açık. Riskli" diyerek, Obama"nın şeref kapısından Meclis"e girişini iptal etti. TBMM yönetimi, tüm dünya liderleri ve ABD eski Başkanı Clinton"ın da kullandığı şeref kapısı konusunda, ABD"li güvenlik ekibini iknaya çalışıyor.

ABD Başkanı Barack Obama"nın Ankara"da yapacağı temasların odağını oluşturan Meclis ziyareti için TBMM bahçesinde adım adım hesap yapıldı. ABD güvenlik ekibi, Meclis bahçesindeki tüm mesafeleri hesaba katarak plan yaptı. Program, TBMM Başkanı Köksal Toptan"ın Obama"yı makamının önündeki demirli kapıda karşılamasıyla başlayacak. Obama, Toptan"la görüştükten sonra en kısa yoldan Genel Kurul"a sokulacak.

Clinton o kapıdan girmişti

Obama, Toptan"ın odasında muhalefet liderleriyle görüşmesinin ardından, tüm yabancı devlet adamlarının girdiği "şeref kapısı" yerine 1 nolu kapıdan binaya girecek. ABD güvenlik ekibi, şeref kapısından girişi, "Karşısı çok açık, güvenlik riski oluşturabilir" gerekçesiyle iptal etti. Ancak TBMM yönetimi, eski ABD Başkanı Bill Clinton dahil tüm devlet başkanlarının şeref kapısından girdiğini ve güvenlik riski oluşturmayacağını ABD"lilere anlatmaya çalışıyor.

Obama"nın Genel Kurul salonuna girişine kadar olan güzergáhta görüntü alınmasına izin verilmeyecek. Aynı ziyarati yapan Bill Clinton ise, bu yürüyüşü sırasında kendisini izleyen basın mensuplarına el sallamış, şeref kapısının önünde eşi ve kızı ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirmişti. Güvenlik önlemleri çerçevesinde Obama"nın TBMM kampüsünde olduğu sürece cep telefonları devre dışı bırakılacak.

Çatıları özel tim koruyacak

TBMM çatısına keskin nişancılar yerleştirilecek. Polisler, çevre binaları özel gözetime alacak. Basın mensupları ve davetliler bir saat önceden salona alınacak. Obama, beraberinde Toptan ile iktidar kulisinden genel kurula girecek. Obama hazırlığı nedeniyle, tüm bahçeye yeni çiçekler ekilirken, camlar ve koridorlar da çiçeklerle donatılıyor. Meclis"te hummalı bir temizlik faaliyeti de başladı.

HÜRRİYET