Yapılan müzakerelerin detaylarını yayımlayan İsrail gazetesi Haaretz, tarafların Temmuz ayı başında açıklanacak BM raporundan önce ilişkileri düzeltme çabasında olduğunu bildirdi.
 
Haaretz gazetesi, Türkiye ile İsrail arasındaki gizli görüşmelerin, Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve İsrail Başbakan Yardımcısı Moşe Ya’alon tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.
 
Gazeteye konuşan İsrailli üst düzey bir yetkili, Mavi Marmara baskınının ardından bozulan iki ülke ilişkilerinin düzeltilmesi için yürütülen görüşmelere katılmakla görevlendirilen Ya'alon'un Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından atandığını söyledi.
 
Hafta başında ortaya çıkarılan görüşmelerde, Sinirlioğlu ve Ya'alon'a, Mavi Marmara baskınını soruşturan Birleşmiş Milletler (BM) komisyonundaki Türkiye ve İsrail temsilcileri Özdem Sanberk ile Yosef Ciechanover eşlik ediyor.
 
Türk ve ABD'li yetkililer, basına yansıyan görüşmelerin sürdüğünü doğrulamış, İsrail başbakanlığı ve dışişleri yetkilileri ise yorum yapmaktan kaçınmıştı.
 
İSRAİL, "ÜZGÜNÜZ" DEMEYE HAZIR
 
Haaretz'e konuşan İsrailli yetkili, Tel Aviv'in, filo baskınında hayatını kaybedenler için Türkiye'den özür dilememe konusundaki tutumunu sürdürdüğünü, ancak olaydan ötürü üzgün olduğunu ifade etmeye hazır olduğunu belirtti.
 
Gazete, İsrail ve Türkiye arasında görüşmelerin iki kanaldan ilerlediğini ifade etti.
 
Haaretz, Ya'alon'un doğrudan Sinirlioğlu'yla görüştüğünü, Sanberk ve Ciechanover'in ise Türkiye ve İsrail arasındaki krizin çözümünü sağlayacak yol haritası hakkında tarafların şartlarını ilgili makamlara ilettiğini bildirdi.
 
HEDEF, BM RAPORUNDAN ÖNCE İLİŞKİLERİN TAMİRİ
 
Haberde, Türkiye ve İsrail'in Temmuz ayının ilk haftasında yayınlanacak BM raporundan önce ilişkileri tamir etme çabasında olduğu öne sürüldü.
 
Gazete, komisyondaki Türk ve İsrailli yetkililerin, "raporun yayınlanmasını iki ülke arasındaki sorunların geride bırakılması için bir fırsat olarak" gördüklerini belirtti.
 
Haberde, geçtiğimiz haftalarda yayınlanan taslak raporun iki taraf arasında anlaşmazlıklara neden olduğu ve bu durumun da nihai raporun yayınlanmasını geciktirdiği ifade edildi.
 
Ancak Haaretz, Türkiye ve İsrail'in, raporun Temmuz ayı başında yayınlanmasını kabul etmiş olmasının, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözülmüş olduğunun sinyalini verdiğini bildirdi.
 
hürriyet