Tutanaklara göre, basına kapalı yapılan komisyon görüşmelerindeki tartışmalarda AKP"lilerin de Gökçek"i korumakta zorluk çektikleri ortaya çıktı. BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol, Ankara Anakent Belediye Başkanı Gökçek"e bağlı EGO"dan alacağını toplamak amacıyla bu kuruma haciz koydurduğunu açıkladı

BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol, Ankara Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek"e bağlı EGO"dan alacağını toplamak amacıyla bu kuruma haciz koydurduğunu açıkladı. Komisyon görüşmelerinde, belediyenin BOTAŞ yönetimini “hacizi kaldırmazlarsa haklarında suç duyurusunda bulunmakla” tehdit ettiği, buna karşın BOTAŞ yönetiminin hacizle 87 milyon YTL"lik ilk tahsilatı yaptığı da ortaya çıktı.

BOTAŞ"ın 1 yılda yaptığı yüzde 82.5"lik zamma gelecek tepkiler nedeniyle AKP"li üyelerce yasa gerekçe gösterilip basına kapalı olarak gerçekleştirilen 6 Kasım 2008 tarihli BOTAŞ KİT Komisyonu görüşme tutanaklarına ulaştık.

Komisyonda YDK temsilcisi, “Mali durumunu ve finans ihtiyaçlarını BOTAŞ"a doğalgaz borçlarını ödemeyerek karşılama yolunu seçen EGO"nun 23.11.2006 tarihi itibarıyla ana para ve gecikme zammı toplam 840.1 milyon YTL"ye ulaşan borçlarının tahsil edilmesini” istedi. BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol, bu isteğe komisyonda verdiği yanıtta “Ticari faaliyetlerden doğan alacaklarımız düzenli olarak tahsil edilmektedir. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarından olan alacaklarımızın tasfiyesi mümkün olamamıştır” dedikten sonra şöyle konuştu:

“EGO"nun (doğalgaz bölümü Başkent Gaz Dağıtım AŞ"nin) özelleştirilmesini müteakip 676 milyon YTL tutarındaki alacağını kuruluşumuza ödenmesi gerekmektedir. Ancak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı"nın, BOTAŞ"a olan borçlarını ödemeyeceği yönündeki beyanları üzerine, EGO"nun ana para borcundan kaynaklanan alacaklarımızın Başkent Gaz Dağıtım Şirketi"nin özelleştirilmesinden elde edilecek bedelden tahsil edilebilmesini teminat altına almak maksadıyla haciz işlemleri başlatılmıştır. Ayrıca Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ"nin de 2008"de teşekkülümüze olan cari dönem doğalgaz borçlarını ödememesi üzerine, kanuni takip başlatılarak bankalar nezdinde haciz uygulamasına başlanmıştır. Geçen hafta itibarıyla 87 milyon YTL"yi bu usulle tahsil ettik. Haciz, icra işlemi üzerine.”

Düzyol, bunun üzerine Başkent Gaz tarafından “haciz işlemlerinin kaldırılmaması halinde kuruluş yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunulacağının ifade edildiği”ni belirtti. Düzyol, soru üzerine de, “Başkent Gaz Dağıtım"daki EGO hisselerinin tamamına haciz konulmuştur. EGO"nun taliplisi olan Global Enerji Şirketi"ne ödeme emirleri gönderilmiştir. Ödemelerin Ankara Büyükşehir Belediyesi"ne değil BOTAŞ"a yapılması hususunda gerekli bildirim yapmıştır” dedi.

Komisyonda Genel Müdür"ün BOTAŞ"ta sabotaj ve hırsızlıklar nedeniyle yapılan masrafın 2.5 milyon dolar olduğunu açıklaması üzerine, CHP"li Akif Ekici, “Dağ eşkiyalarınınki daha azmış, şehir eşkiyalarınınki daha fazla BOTAŞ üzerindeki vurgun şehir eşkıyalarının veya kurumun başındaki yöneticilerin yapmış oldukları usulsüzlükler, yolsuzluklar yanında 2.5 milyon bir şey değil” dedi.

Komisyon Başkanı AKP"li Ünal Kaçır bu değerlendirmeye önce “Evet” dedi. Daha sonra “Evet derken katıldığım anlamına gelmesin” diye sözlerini düzeltti. MHP"li Kadir Ural da, “Kanun çerçevesinde 236 milyon YTL"yi sildiniz. Bu da AKP hükümetinin, devrin Meclis"inin diyelim ya da Melih Gökçek"e bir peşkeşidir” dedi.
Cumhuriyet