Gırtlak kanseri, erken dönemde tanı konulduğunda tedavi şansı yüksek bir hastalık olmasına rağmen, geç kalınmış durumlarda gırtlağın tamamını operasyon ile almak gerekebiliyor.

Bu durumda hastalar boyunlarına açılan bir delikten nefes alabiliyor ve konuşmakta çok zorluk çekiyordu. Yeni geliştirilen mikro cerrahi laser yöntemiyle artık boyuna delik açılmadan, ağızdan girilerek tedavi etmek mümkün.

Bilinen en yeni teknik olan Mohs yöntemi ile oldukça fazla sağlam doku bırakılmakta bu da fonksiyonun artmasında yani hastalarının sesinin normale oldukça yakın olmasına imkan vermektedir.

En önemli belirtisinin iyileşmeyen ses kısıklığı olduğunu belirten Doç. Dr. Kürşat Yelken, herkesin zaman zaman ses kısıklığı yaşadığını fakat bir aydan fazla süren ses kısıklıklarında iyileşme görülmediği takdirde Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmaları gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca çok sigara içen ve ses kısıklığı yaşayan kişilerin de sürekli hekim tarafından gözetim altında olması gerektiğini vurgulayan Yelken, boyunda oluşan şişliğin ve zor yutkunmanın da gırtlak kanserinin diğer belirtileri olduğunu belirtiyor.

Gırtlağa delik açmadan, ağızdan girilerek uygulanan mikro cerrahi laser yöntemiyle tedavi olan hastaların hemen taburcu olmaları mümkün bir hal alıyor. Hastanın ses tellerindeki hasar en aza indirgenmiş olduğundan, hasta operasyon sonrasında kendi sesine yakın bir sese sahip olmaktadır.