Söke ilçesinde 'girişimcilik' ile ilgili konferans verildi.
Söke Ticaret Odası Kadın Girişimciler tarafından Adnan Menderes Üniversitesi Söke Meslek Yüksekokulu öğrencileri için 'girişimcilik' konulu konferans düzenlendi.
Söke Recep Yazıcıoğlu Kültür Salonu'nda Söke Meslek Yüksekokulu öğrencilerine yönelik düzenlenen girişimcilik konferansına, öğrencilerin yanısıra Söke MYO?Müdürü Doç. Dr. Mustafa Çetin, Ticaret Odası Meclis Başkanı Behlül Er, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan vekili Reşat Anya katıldılar.
Konferansın açılış konuşmasını Ticaret Odası Meclis üyesi Reşat Anya yaparken, girişimciliğin ilk zamanlar iş yapan anlamında ifade edildiğini, daha sonraları bu kavramın daha çok risk alma, yenilikleri yakalama, fırsatları değerlendirme ve tüm bunların hayata geçirilmesi olarak ifade edilmeye başlandığını söyledi.
Anya konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Girişimcilik sadece kişinin kendi işini kurması değil, mevcut işini revize etmesi veya yeni bir sektöre açılması olabilir. Özellikle gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye için büyük önem arz eden girişimciliğin ülkemiz için neden bu kadar önem arz ettiğine bir bakalım. Resmi işsizlik rakamlarına baktığımızda, Türkiye'de bu rakamın 5,8 milyon olduğunu ve bu rakamı oransal olarak değerlendirdiğimizde nüfusumuzun yaklaşık yüzde 12 oranında işsiz olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır. Bir de her yıl nüfus artışından dolayı 700 bin kişinin bu işsizler ordusuna katıldığını düşünürsek, özel sektörün ve girişimcilerin hem sorumluluğu hem de önemi daha çok ortaya çıkmaktadır.
Bu yönüyle baktığımızda Türkiye'nin gelişmesi, kalkınması ve işsizliğe çare bulunabilmesi için girişimciliğin özellikle de genç ve kadın girişimcilerin özendirilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir. Türkiye genelinde erkeklerin toplam iş gücüne katılım oranı yüzde 71 iken bu oranın bayanlarda sadece yüzde 24 olduğunu görmekteyiz. İşveren konumunda olan bayanlarımızın oranının ise yüzde 8'lerde kaldığını görmekteyiz. Ülkemizde 30 yaş altında bulunan gençlerimizin yüzde 64'ünün işsiz olması çok düşündürücüdür.''
Daha sonra Söke Ticaret Odası Kadın Girişimciler kendilerini tanıttılar. Sökeli Kadın girişimciler, MYO öğrencilerine ''Risk alın'' önerisinde bulundular.
Kadın Girişimci ve İş Kadını Gürsel Tonbul, konuşmasının büyük bölümünü insan ilişkilerinde iletişim konusuna ayırdı. 'Beni iyi dinleyin ve not alın' diyen Tonbul, genlerinde girişimcilik ruhunun olduğunu ve bu yüzden şanslı olduğunu belirtti. Tonbul, ''58 yaşındayım. Eğer 158 yaşına kadar yaşama fırsatım olsa, son günüme kadar ayakta, çalışarak yaşamak isterim'' diyerek, bireysel donanım, aile, ana dilin geliştirilmesi ve yabancı dilin önemine vurgu yaptı.
Tonbul, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Hayat bir kompozisyon gibidir. Doğumunuz ve çocukluğunuz giriş, gençliğiniz gelişme ve ölümünüz sonuç bölümüdür. Eğer isterseniz hayatınızın kompozisyonunu çok düzgün yazabilir ya da yazdığınızı hiç beğenmeyip karalayabilir veya yazdığınızı hiç beğenmeyip buruşturup çöpe atabilirsiniz. Ya da eğer kötü kompozisyon yazdıysanız bunu sizin için başkaları da yapabilir. Hayat öğretmenleri sizin kompozisyonunuza kırmızı kalem ile soru işaretleri, ünlem işaretleri, iki nokta üst üsteler koyup kötü bir puanla hayat kompozisyonundan kalanlar arasına atabilir. İşte bu kompozisyonu iyi yazabilmeniz için ana dilinize çok hakim olmanız lazım. Ana dil derken, kendi özgüveniniz ile oluşturacağınız bireysel kimliğiniz.''
Konferansın ikinci bölümü öğrencilerle soru cevap olarak devam etti.