Her sene Aydın ve ilçelerinde yapılan deve güreşlerinin takvimi belli oldu. Buna göre Kuşadası Deve Güreşi Festivali, 21 Aralık Pazar günü deve güreşleri için özel olarak hazırlanan Kuştur mevkiindeki arenada yapılacak. Tüm bölgede olduğu gibi Kuşadası"ndaki deveciler de arenada başarılı olmak için develerini şimdiden hazırlamaya başladı.
Kuşadası arenasında güreşecek Selçuk Özdeş"e ait Girgin isimli pehlivan devesi de çalışmalarına başladı. 6,5 yaşında olan Girgin, eğitimcisi ile birlikte düz yürüyüşler yaparak, nefes açarak 21 Aralıkta Kuşadası arenasında yapılacak deve güreşleri şenliklerine hazırlanıyor. Devenin sahibi Selçuk Özdeş, bu yıl çok iddialı hazırlandıklarını ve Girgin"den mutlaka derece beklediğini açıkladı.
Deve güreşlerinin çıkma noktasının Aydın ve Ege bölgesi olduğunu söyleyen deve güreşleri organizatörü Metin Çetin, “Kuşadası son 5 yılın en iyi deve güreşlerine ev sahipliği yapıyor, deve güreşleri konusunda Kuşadası, arenasıyla, güreşleriyle önemli aşamalar kaydeden bir ilçe haline geldi” dedi. Aydın"ın hemen hemen bütün ilçe ve beldelerinde deve güreşleri yapıldığına dikkati çeken Metin Çetin, deve güreşleriyle ilgili bilgi vererek şöyle konuştu: “Deve güreşleri takvimi Aydın Valiliği ve Aydın Çevre İl Müdürlüğü tarafından belirlenmektedir. Develer orta, baş, başaltı ve baş üstü şeklinde sınıflandırılarak güreştirilirler. İlk defa güreşecek olan develer orta, bir iki yıldır güreşen develer başaltı, iki yılın üzerinde güreşen develer baş kategorilerinde, Türkiye"de rakip tanımam diyen develer ise baş üstü kategorilerinde yarışır”
Develerin güreşlere nasıl hazırlandığını da anlatan Çetin, nisan ayından itibaren yeşil yiyeceklerle beslenen develerin daha sonra bakla, burçak, yulaf, arpa, buğday, yonca ve buğday samanı gibi kuru yiyecek ile beslendiğini kaydederek, develerin kilosunun artması ve protein değerlerinin yükselmesi için ise yemin içine yumurta konulduğunu sözlerine ekledi.
Kuşadası"ndaki deve güreşleri için Kuşadası"ndaki develerin şimdiden antrenmanlara başladığını söyleyen Kuşadası Deveciler Derneği Başkanı Mustafa Karpuzcu da, her yıl Kuşadası"nda binlerce kişinin ilgiyle izlediği geleneksel deve güreşlerinin bu yıl yine görkemli bir şekilde yapılacağını belirterek, Ege"nin ve Türkiye"nin dört bir yanından deve ve deve sahiplerinin Kuşadası"na geleceğini ifade etti.