Turist olarak geldiği Van'ı beğenerek, 2 yıl önce Gevaş ilçesine yerleşen ve Türk vatandaşı olan İngiliz asıllı Daniel Kropacek (20), askere uğurlandı. Annesi Türk, babası İngiliz olan Kropacek, 2007 yılında babası ile Van'a turist olarak geldi. Gevaş ilçesindeki Akdamar Adası'nı gezen Kropacek, bölgenin güzelliği ve insanların sıcakkanlılığından etkilenince burada yaşama kararı aldı. Gevaş'ta bir restoranda çalışmaya başlayan Kropacek, Türk kültür ve geleneğini öğrenince Türk vatandaşlığına da geçti. Ömer ismini alan Kropacek, vatani görevini yapmak üzere törenle Antakya'ya gönderildi. Askerliğini Antakya'da yapacağını ifade eden Kropacek, “İngilteredeki babam ve kardeşimle vedalaştım. Vatani görevimi yapmak için gidiyorum. Çok değişik duygular içerisindeyim ve mutluyum. Şu anki duygularımı ifade etmem çok zor' dedi.
Kropacek, patronu İbrahim Alkan ve arkadaşları tarafından, “Daniel Ömer gidecek geri gelecek', “En büyük asker bizim asker' sloganlarıyla askere uğurlandı.

Adını Ömer koydu asker oldu

Askere gittiği için çok mutlu olduğunu belirten Kropacek, şunları söyledi: '2007 yılında babam ve kardeşimle birlikte Van'a geldim. Gevaş Akdamar tesislerini ziyaretim esnasında ise hayatım tamamıyla değişti. Buradaki insanların sıcakkanlılığı burada kalmamdaki en büyük sebep oldu. Türkçe'yi öğrendikten sonra Türk vatandaşı olmak için girişimde bulundum ve 'Ömer' isimli Türk kimliğimi aldım. Daha sonra ise her Türk vatandaşı gibi ben de askere gitmek istediğimi bildirdim.'/yeni şafak