Artan gıda fiyatlarına karşı acil toplanma kararı alan G-20 ülkesi yetkililerinin görüşmesi öncesinde uzmanlardan gıda krizi korkusunu körükleyen uyarılar gelmeye devam ediyor. 


ABD'de yaşanan son 56 yılın en kötü kuraklığı, Hindistan'da zayıf muson yağmurları ve Afrika'nın Sahel bölgesinde artan açlık dünyayı yeni bir gıda kriziyle karşı karşıya bırakabilir.

G-20 ülkeleri, kuraklık ve azalan üretim nedeniyle sürekli artan gıda fiyatlarına karşı acil toplanma kararı alan G-20 ülkesi yetkilileri, 27 Ağustos haftasında telekonferans düzenlemeye hazırlanıyorlar.

Eylül ayında gerçekleşmesi beklenen toplantı öncesinde uzmanlar ardı ardına uyarılarda bulunuyorlar.

Fransız Çiftçiler Federasyonu'ndan Philippe Pinta sene içerisinde yeterince iklim değişikliği yaşanmadığını kaydederek yeterince verim alınamadığını belirtti. Pinta, bu durumun 2007-2008 yıllarda görülene benzer fiyat baskısı yaratacağı uyarısında bulundu. Pinto, son yaşanan gıda krizinde iki katına çıkan pirinç ve buğday fiyatlarının alarm verdiğini hatırlattı.

Hindistan'da Standard Chartered Bank'ın araştırma birimi sorumlusu Samiran Chakraborty, tüm gözlerin gıda enflasyonu üzerinde olacağını ifade etti. Gıda fiyatları üzerinde Hindistan'daki zayıf muson yağmurlarının etkisinin görüleceğine dikkat çeken Chakraborty, Ağustos ayı ortasında muson yağmurlarının ortalamanın yüzde 15,2 oranında altında seyrettiğini hatırlattı. Arzdaki daralmayla birlikte önümüzdeki aylarda Asya'da pirinç fiyatlarında yüzde 10 oranında artış bekleniyor.

Geçtiğimiz haftalarda ABD'de mısır ve soya fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış ve ABD Tarım Bakanlığı, ülkede yaşanan kuraklığına bağlı olarak ABD'nin mısır ve soya fasulyesi üretiminin beklenenin üzerinde azaldığını açıklamıştı. (THELİRA)