Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine, Türk gıda sektörü inovasyon ve Ar-Ge çalışmaları ile 55 milyar dolarlık katkı yapacak.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), 2023 İhracat Stratejisi çerçevesinde, ihracat odaklı gıda alt sektörlerinde ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla hayata geçirilecek olan Gıda Ar-Ge Proje Pazarı çalışması Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yürütülecek. Üniversite-özel sektör işbirliği çerçevesinde gıda sektöründe oluşturulacak yeniliklerin firmaların faydalanmasına sunulacağı çalışmaya TİM çatısı altında faaliyet gösteren gıda sektör kurullarının tamamı destek veriyor.
2023 yılında ülkemiz ihracatının 500 milyar dolara, gıda ihracatımızın ise 55 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğine işaret Eden TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal, Gıda Ar-Ge Proje Pazarının hayata geçirilmesi ile tüm gıda alt sektörlerimizde innovatif çalışmalarla ürün çeşitliliğinin artırılarak tüketicilere alternatif ürünler sunulmasının, hammadde veya dökme ürün yerine markalı ve tüketici paketlerinde ürün ihracatının özendirilmesinin, hammadde üretiminden işlemeye, paketlemeden pazarlamaya kadar her süreçte ortaya çıkacak yeniliklerin gıda sektöründe yer alan tüm paydaşların kullanımına sunulmasının hedeflendiğini ifade etti.
Ar-Ge Proje Pazarı, TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Kuru Meyve ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Eliya Alharal Başkanlığında yürütülecek.
Gıda Ar-Ge Proje Pazarı çalışmasını yürütmek üzere görevlendirilmeleriyle büyük bir sorumluluk aldıklarını söyleyen Alharal yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisindeki ve ihracatındaki büyümenin sağlıklı ve sürdürülebilir olması için AR-GE çalışmalarının hayati öneme haiz olduğunu, gıda ürünleri proje pazarının ihracatımıza büyük bir ivme kazandırarak, 2023 hedefine ulaşılmasına büyük katkı sağlayacağını ifade etti.
AR-GE Proje Pazarı’nın en önemli işlevinin sektördeki paydaşlar arasında işbirliği ve koordinasyona zemin hazırlamak olduğunu ve bu proje ile ihracatçı firmaların “bilgiye dayalı ekonomik yapı”ya geçişlerine katkıda bulunulmasının hedeflendiğini belirten Alharal, “AR-GE proje pazarları, yaş meyve-sebzeden kurutulmuş meyve-sebzelere, fındıktan zeytinyağına, baharattan deniz ürünlerine kadar tüm gıda alt sektörlerini kapsayacak ve değer zincirinin tüm halkalarında yeniliklerin ortaya çıkarılıp hayata geçirilmesini sağlayacak, proje kapsamında yerli ve yabancı üniversitelerin ve uzmanların oluşturacağı projelerle kafalarda şimşekler çakılması sağlanarak üretim, işleme, ambalaj, pazarlama gibi hemen her alanda yeniliklerin önü açılacak ve tüm gıda sektörlerimize büyük fayda ve fırsatlar sağlayacak” şeklinde konuştu.
Çalışmalar kapsamında önümüzdeki dönemde yurtdışından akademisyen ve uzmanların da katılımları sağlanacak. Her yıl belirlenecek olan temalar çerçevesinde akademisyenlerden ve uzmanlardan proje teklifleri alınarak, yapılacak AR-GE proje pazarı günlerinde bu projeleri gün ışığına çıkaracağız. Sunulan projeleri de değerlendirip ödüller vereceğiz. Bu çerçevede, proje sahipleri ile sektörden firmaları buluşturulup anlaştırarak projelerin firmalarımızın kullanımına sunulmasını sağlayacağız. Ayrıca, proje ve proje yarışması organizasyonlarında Ekonomi Bakanlığı, TİM, TÜBİTAK, Kalkınma Ajansları, KOSGEB gibi kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içinde olacağız. AR-GE proje Pazarı, uluslararası rekabet ortamında gıda sektörlerimiz için bir güç çarpanı haline getirilecek.