Aydın Ticaret Borsası Toplantı Salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Vali Yardımcısı Mesut Kırcalı, Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı ve tarım il müdürlüğü ve sağlık müdürlüğü personeli katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, gıda güvenliğinin tarladan sofraya bir zincir olduğu ve bu zincirin halkalarını oluşturan her birimin kendine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri durumunda "Güvenilir Gıda ve Sağlıklı Yaşamdan" söz edilebileceği bir gerçeğini söyledi. Bu zinciri oluşturan birimlerin önemli bir grubunu da gıda üretimi yapan işyeri yetkilileri ve sorumlu yöneticiler oluşturmakta olduğuna işaret eden Öztürk, “Sayın Valimizin talimatıyla hazırlanan Aydın ili eylem planı, ülkemizde bu kapsamda bir ilk durumundadır. Plan doğrultusunda üretici ve denetçilerden oluşan kurullar, aylık olarak değerlendirmeleri yapacak, gerekli stratejileri oluşturacaktır. Gıda kontrol çalışmaları için bir internet sitesi oluşturulacaktır. Bu sitede tüm gıda kontrol çalışmaları, aylık denetim raporları, gıda kontrolleriyle ilgili haberler komuoyu ile paylaşılacaktır” şeklinde konuştu.

“HİLE HURDALI ÜRETİM YAPANLAR İFŞA EDİLECEK”

Toplantıda konuşan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ise, hiçbir kimsenin sağlığa aykırı gıda tüketmek istemeyeceğini belirterek, Aydın"da sağlığa aykırı bayat, hileli hurdalı ürünlerin piyasada satışını engellemek için herkese görev düştüğünü söyledi. Gıda güvenliği eylem planıyla yeni bir şey ortaya koymadıklarını dile getiren Vali Coş, “Gıda güvenliği konusunda ister kamu çalışanı olsun, ister sıradan bir vatandaş olsun üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.esnaftan, vatandaşlardan ve basından bu konuda destek bekliyoruz. Bizim insanımız batıdaki bir insandan daha değersiz değil. Bizde insan sağlığı için aldığımız kararları kati süratle uygulamalıyız. Gıda üreticilerine çağrıda bulunmak istiyorum; amacımız kesinlikle ceza yazmak değil. Fakat üreticilerimizi ürettiği ürünlerde sağlık koşulları konusunda dikkatli olamaya, bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bu konuda uygun üretim yapan yerleri ayırt etmek için bayrak ve belge vereceğiz. Vatandaşlarımız bu bayrağa sahip işyerlerinden gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirler. Fakat tüketiciye saygılı olmayarak, hileli hurdalı üretim yapan işyerlerini de ifşa edip vatandaşların oralardan alışveriş yapmasını engelleyeceğiz. Tüketiciyi korumakta çağdaş bir kavramdır. İşyeri sahipleri kurallara uyacak, uymayacaksa bu işi bırakacak” diyerek gıda üreticilerini uyardı.