Ankara Sinema Derneğinin Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla düzenlediği 17. Gezici Festival, ''Entelköy Efeköy'e Karşı'' filminin gösterimi ile başladı.

Kızılay Büyülü Fener Sineması'nda gerçekleştirilen açılış törenine, ''Entelköy Efeköy'e Karşı'' filminin yönetmeni Yüksel Aksu ve oyuncularının yanı sıra, BDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül'ün de aralarında bulunduğu Ankaralı sinemaseverler katıldı.

Açılış töreninin sunuculuğunu yapan Şevval Sam, Gezici Festival'in, 1995 yılından bu yana 5 ülke ve 21 kent gezerek, konuk olduğu kentlerdeki insanları sinema sevdasına ortak ettiğini söyledi.

Festival'in, bu yıl 2-18 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirileceğini kaydeden Sam, Ankara'nın ardından Sinop ve İzmir'de de festival kapsamında film gösterimleri yapılacağını ifade etti.

Sam, Ankara'daki film gösterimlerinin Kızılay Büyülü Fener Sineması'nda, festivalin ücretsiz gösterimleri ile atölye ve panellerinin ise Alman Kültür Merkezi'nde gerçekleştirileceğini kaydetti.

Festival kapsamındaki etkinlikler hakkında da bilgi veren Sam, bu yıl konuk ülkenin Finlandiya olduğunu belirtti.

Sunuşun ardından, festivalde seyirci karşısına çıkacak filmler tanıtıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül ise yıllardır bakanlık bünyesinde, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü olarak hizmet verdiklerini belirterek, yaklaşık bir ay önce bir yasal düzenleme ile bu iki birimi ayırarak, iki ayrı genel müdürlük olarak yapılandırdıklarını söyledi.

Gül, ''Artık bundan sonra Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve Sinema Genel Müdürlüğü olarak daha fonksiyonel ve uzmanlaşmış bir kadro ile sinemaya ve telif haklarına hizmet etmeye çalışacağız'' dedi.

Yabancı sinema yapımcılarına, Türkiye'de çekecekleri filmlerle ilgili, 2004 yılından beri Türk sinemasına yaptıkları destek benzeri bir katkı sağlamanın yolunu açtıklarını belirten Gül, bunun da Türk sinemasının gelişimi için önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu ise festivale katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini sundu.

Konuşmaların ardından, ''Entelköy Efeköy'e Karşı'' filminin yönetmeni Yüksel Aksu ve oyuncuları sahneye çıkarak, toplu fotoğraf çektirdi.

Yönetmen Aksu, film hakkında bilgiler vererek, çekim anılarından bazılarını anlattı.

Toplu fotoğraf çekiminin ardından, filmin gösterimi gerçekleştirildi.