Demokratik açılım konusundaki fikirlerinden yararlanılmak üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından düzenlenen yemekli toplantıların ikincisine sinema sanatçıları davet edilecek. Ama şimdiden bir çok sanatçı davete katılmayacağı açıklamaya başladı. Fatma Girik, Kadir İnanır, Tarık Akan'dan sonra Müjdat Gezen'de “Davet edilsem de gitmem. Çünkü benim karnım tok. Ben böyle şeyleri yemem” diyerek tavrını koydu.

KİM NE DEMİŞTİ

FATMA GİRİK: Kahvaltıya davet edilmediğini belirten Girik, üç maymunu oynayamayacağını, Başbakan"ın birlik beraberlik çağrılarını samimi bulmadığını belirterek: “Ben bu kahvaltıya çağrılmadım, çağrılsam da zaten gitmezdim. Birlik beraberlik, demokratik açılım adına yapılan toplantıya bile davet edilirken ayrım yapılıyor. Bu bile konsepte aykırı... Ben Fatma Girik olarak var olan sorunları teğet geçemiyorum, ağlayan bir ekonomi var, sokaklarda perişan olan TEKEL işçileri var. Başbakan"ın beni davet etmemesi gayet doğal. Zaten Başbakan"ın davetinde yer alıp da, yaşadığımız şu sıkıntılı dönemde birlik beraberlik
çağrılarına kafa sallamak halkın sözcüsü Fato"ya ters gelirdi.” demişti.

KADİR İNANIR: Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da değil, tüm Türkiye'de kanayan yara var. Türkiye'nin hiçbir siyasetçisi Doğu'yu ve Güneydoğu'yu benim kadar bilemez. 41 yıldır o bölgelerde film çekiyorum. Coğrafyayı tanımadan film yapamazsınız. Orada yaşayan insanların kültürünü, sosyal hayatını, bölgenin ekonomik koşullarını bire bir yaşayan, gözlemleyen bir sanatçıyım. BU konu, resepsiyonlarla çözüme kavuşturulacak bir iş değil. Resepsiyonlara katılıp sonra bölge hakkında ahkam kesiyorlar. Sayın Başbakan'ın daveti henüz bana ulaşmadı. Davetiye gelince katılıp katılmama konusunda kararımı veririm, şimdiden bir şey söylemek istemiyorum.

TARIK AKAN: TEKEL işçilerine destek ziyaretinde şunları söyledi: O toplantı, oraya katılan sanatçılar beni ilgilendirmiyor. Emekçilerin bir arada olması, emekçilerin dayanışması önemlidir. Bu bir demokrasi mücadelesi, bu demokrasi mücadelesinde emekçilerin yanında olmak gerekirdi. Demokrasi buradan başlar.

Hürriyet