Bankerlik döneminin simge ismi Abidin Cevher Özden, maddi zorluklar nedeniyle işyerinde intihar etti. Özden, savcıya ve kızına bıraktığı mektubunda, “Bugüne kadar işlerim ters gitti” diye yazdı

 
Özden"in, 100 bin YTL kredi kartı borcu olduğu iddia edildi.
 

Kamuoyunda“Banker kastelli” olarak bilinen Abidin Cevher Özden, maddi zorluklar nedeniyle, Kadıköy"deki işyerinde intihar etti. Dört mektup yazan Özden, savcıya ve kızına bıraktığı mektubunda şunları yazdı:
“Bugüne kadar işlerim ters gitti. Niyetim kimseyi aldatmak ve kandırmak değildi. Bu nedenlerle ailemle aram bozuldu. Ölümümden kimse sorumlu değildir” dedi.
75 yaşındaki Özden"in, diğer iki mektubu ise, hizmetçisine ve Demirören Şirketler Grubu"na hitaben yazdığı öğrenildi.
Kastelli"nin intihar için seçtiği mekân, bir zamanlar kapısında mağdurlarının kuyruk olduğu Efes Çarşısı oldu. Özden, Kadıköy Kuşdili Caddesi 12 numarada bulunan Efes Çarşısı"nın 2. katındaki Kastel Emlak, İnşaat ve Turizm Organizasyonu AŞ adlı işyerinin ofisindeki misafir salonunda silahıyla intihar etti.
Sabah işe gelen Özden, korumasını ve şoförünü yalnız kalmak istediğini söyleyerek ofisinden çıkardı. Alt katta bekleyen koruması Erkan Şat, silah sesini duyup ofise gittiğinde Özden"i kanlar içinde buldu. Özden"in olay yerinde hayatını kaybettiği anlaşıldı. 

4 mektup bulundu
Ofiste yapılan incelemede, Özden tarafından yazılan kapalı zarf içinde 4 mektup bulundu. Mektupların, savcıya, kızına, Demirören Şirketler Grubu"na ve hizmetçisine hitaben yazıldığı anlaşıldı.
Özden, “savcıya verilecek” diye yazdığı zarftaki mektubunda, haksız yere suçlandığını, basının üzerine çok geldiğini savundu. Özden notunda, “Bugüne kadar işlerim ters gitti. Basın üzerime çok geldi. Niyetim kimseyi aldatmak ve kandırmak değildi. Bu nedenlerle ailemle aram bozuldu. Ölümümden kimse sorumlu değildir” dedi.
İntiharda kullanılan silahın kime ait olduğu araştırılırken, Özden"in silah ruhsatının daha önceden iptal edildiği bildirildi. Polis ekipleri, Özden"in korumasının ve şoförünün ifadesini aldı.
Özden"in avukatı Tufan Atlı da, “En son 2-3 gün önce görüşmüştüm. Bana, içeriğini hiç kimseye söylemememi istediği bir mektup bırakmıştı. Mektubu henüz açıp okumadım. En son 3-4 ay önce bir teşebbüsü olmuştu. Sıkıntısı vardı. Refahtan gelen bir insanın büyük krize düşmesi insanı bunaltıyor. Bu sıkıntıları böyle bir sonucu doğurdu” dedi.

Çalışanları işten çıkarmış
Özden"in yaklaşık 7 ay önce bütün çalışanlarının işine son verdiği, sadece korumasının ve şoförünün kaldığı öğrenildi. Özden"in ayrıca, Efes Çarşısı"nda 20 dükkânı bulunduğu ve maddi sıkıntı nedeniyle hepsini sattığı, elinde kalan son ofisini ise 2 ay önce devredip kiraya çıktığı bildirildi.
Özden"in son dönemde ailesiyle de arası açılmıştı. Maçka"da 3 milyon dolar değerindeki, 375 metrekarelik evin tapusu Özden"in eşi Mukadder Özden"in üzerineydi. Ancak, üvey oğlu Cemil Bahadır, Özden"in evi sevgilisi Nurgül Kaya"ya vermek istediğini iddia etmişti.
Bahadır"ın iddiasına göre, Özden, Nurgül Kaya adına yüksek miktarlarda senet imzalamış, bu senetlerin tahsilatı için de eve haciz getirilmişti. 4 oğlu, bir kızı bulunan Özden"in diğer oğulları Nedim, Bozkurt ve Deha ile de aralarında bazı sorunlar bulunduğu iddia edildi. 

Oğlu: Sabah iyiydi
Özden"in oğlu Nedim Özden, babasının Nişantaşı"nda evden dün sabah saatlerinde ayrıldığını belirterek, “Bu sabah evden çıkarken çok iyi görünüyordu. 4 yıl önce kalp ameliyatı geçirdi. Ameliyat geçiren insanlar depresyona girebiliyor ama yine de intihar ettiğini düşünmüyorum. Herhangi bir sorunu yoktu. Hasmı da yoktu” dedi. Nedim Özden, annesi hasta ve yaşlı olduğu için babasının öldüğünü söylemediklerini de anlattı.




Bankerliği döneminde renkli ve şaşaalı bir hayat süren Özden"in hizmetçisine bıraktığı mektubunda, parkinson hastası olan eşi Mukadder Özden"e (1. fotoğraf) iyi bakmasını istediği öğrenildi.

 


Cezaevi günleri
Cevher Özden, Bayrampaşa Cezaevi"ndeki günlerini anlatırken ister istemez Tunus"ta gözetim altında tutulduğu sırada kaldığı hapishanenin felaketini unutamadığını dile getiriyordu. Tunus yetkililerinin güvenlik nedeniyle kendisini götürdükleri “Villa” denilen hapishaneden sonra Sağmalcılar"ı bir “cennet” olarak niteleyen Özden, burada tüm rahatsızlıklarına rağmen günlerinin kötü geçmediğini söylüyordu.

Çeteden yargılanıyordu
Özden, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi"nde, Kürşat Yılmaz ile işadamı Korkmaz Yiğit, türkücü İbrahim Tatlıses ve manken Tuğba Özay"ın da aralarında bulunduğu 47 sanıklı dava kapsamında tutuksuz olarak yargılanıyordu.
Bu dava kapsamında geçtiğimiz yılın aralık ayında verilen mütalaada, Özden"in “suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak”, “yağma” ve “yağmaya yardım etmek” suçlamalarına ilişkin 16.5 yıldan 37.5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.


Bir dönemin sembolüydü
 Banker Kastelli adıyla tanınan Abidin Cevher Özden, Türkiye"de bankerlik sisteminin doğuşu ve çöküşü döneminin simge isimlerinden biri haline geldi. Birçok dolandırıcının da piyasada bankerlik yapmaya soyunduğu o dönemin simge isimlerinin yaşamları ve girişimleri kitaplara konu oldu.
Banker Kastelli olayı binlerce insanın yaşamını etkiledi. Özden, Türkiye"ye döndüğünde tutuklandı ve Bayrampaşa Cezaevi kondu. Davası 8.5 yıl sürdü.

Milliyet