Doğuş Otomotiv, global krize rağmen Ankara"da 28 milyon dolar yatırımla fabrika boyutlarında dev bir tesis açarken, 2009 yılı için de 40 milyon dolarlık yatırım bütçesi ayırdı. Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, "Bu krize karşı kimsenin kurşun geçirmez yeleği yok, olamaz. Ama biz sisin ötesine bakıp fabrika boyutlarında yatırım yapıyoruz" dedi.

VOLKSWAGEN"den Audi"ye Bugatti"den Porsche"ye kadar 14 markanın Türkiye temsilciliğini yapan Doğuş Otomotiv, krize rağmen yatırımlarını tüm hızıyla sürdüyor. Türk otomotiv sektörünün global krizle birlikte çok zor günler yaşadığı bu günlerde Doğuş Otomotiv Ankara"da 42 milyon YTL (28 milyon dolar) yatırımla fabrika boyutlarında dev bir tesis açarken, 2009 yılı için ise şimdiden 40 milyon dolarlık yatırım bütçesi ayırdı. Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, 2 yıl önce bugünkü ekonomik şartları öngördüklerini belirterek, "Bu krize karşı kimsenin kurşun geçirmez yeleği yok, olamaz. Öngörülü ve tedbirli iyimserlik anlayışı ile hareket ediyoruz. Ama kendimizi, sisli dar görüş mesafesi ile kısıtlamıyoruz, sisin ötesine bakıyoruz. Geleceğe yaptığımız yatırımlardan da vazgeçmiyoruz. Bu doğrultuda böyle bir dönemde fabrika boyutlarında bir yatırıma imza atıyoruz" diye konuştu. Acar, 2009 planlarının "gerilla taktiği" üzerine kurulu olduğunu açıkladı.

2 yıldan beri bekliyorduk

Ekonomik krizin etkisinin tüm dünyada derinden hissedildiğini belirten Acar, "Temelde bu kriz dünyanın son 15 senelik aşırı büyümesi sonucunda oluşan tüketim dengesizliğinden kaynaklanıyor. Gelecekteki refah öne çekildiği için yaşanmıştır. Küçük otomobil yerine devasa otomobiller, mütevazi evler yerine, villalar çiftlikler alınmıştır. Yaklaşık 2006 yılı sonunda bu yana ha geldi, ha geliyor dediğimiz ekonomik kriz artık maalesef tüm etkilerini gösteriyor" dedi.

Türkiye hemen adapte olur

Krizin etkilerinin azalmasının Amerika"ya bağlı olduğunu kaydeden Acar şunları söyledi: "ABD"nin yeni başkanı Obama ekonomik programla gelecektir. O programın sonucu dünyadaki krizin seyrini belirleyecek. Türkiye de Amerika"dan gelecek olumlu sinyali hemen alacaktır. Biz çok çabuk olumlu seyre adapte oluruz. Çünkü dünya hiç bir şey yaşamamışken biz 2 yılda bir kriz yaşıyorduk."

2009"da gerilla taktiği

2 yıl önce global dalgayı öngörerek krize hazırlıklı yakalandıklarını söyleyen Acar, ekonomik konjonktürü titizle analiz ederek yatırımlara devam etme kararı verdiklerini belirtti. Acar şunları söyledi: "Yatırımlarımızı, öngörülerimizi buna göre yaptık. Talebin düştüğü günümüz koşullarında gücümüzü korumak için gerilla taktiklerine başvurmak gerekiyor. Örneğin Mailler ile Kocaeli"nde ortak damper üretim tesisi kurduk. Damper talebi kesilince üretimi katı atık konteyneri üretimine kaydırdık. GAP gibi kamu yatırımlarının devam edeceği bölgelerden gelecek talebe göre üretim yapabileceğiz. Bu tür ürün değişiklikleri ile ayakta kalmak gerekiyor." Acar, bu zor günlere ellerinde büyük stoklarla yakalanmadıklarını da söyleyerek, tüm markalarının toplam stoğunun 3 bin 500 adet olduğunu kaydetti.

Otomotivin alışveriş merkezi

İlk etapta alışveriş merkezi olarak yapımına başlanan, 2007 yılı sonunda ise kaba inşattan satın alınarak, otomotiv merkezi haline getirilen "Doğuş Oto Etimesgut" 42 milyon YTL yatırımla açıldı. Aclan Acar, "22 bin metrekarelik tesiste 90 kişi çalışıyor. Ciro hedefimiz 2009"da 50 milyon YTL, 5"nci yılın sonunda ise 73 milyon YTL. Bu tür büyük yatırımları bayilerimiz yapamaz. Kendini 30 yılda amorti edebilecek bu tür yatırımları ancak distribütör olarak biz yapabiliriz. Bunlar imaj yatırımları" dedi. İçinde yürüyen merdivenlerin bile bulunduğu modern tesise, VW binek ve ticari araçların satıldığı 1112 metrekarelik showroom, 1.750 metrekare VW servis alanı, 630 metrekarede Audi servis alanı, 2 bin metrekare DOD kapalı showroom alanı bulunuyor.

Zengin sayısı artınca Ankara"ya Porsche geldi

DOĞUŞ Otomotiv"in kriz dönemindeki yatırımlarından biri de Ankara Çankaya"daki Seat showroomunu Porsche showroomuna çevirmek olacak. Ocak ayı sonlarında açılması planlanan yeni showroomun açılmasında en önemli neden artan Ankaralı Porsche müşterileri oldu. Her ay 2 adet Porsche"yi Ankaralı müşterileri alınca, shoowroom açılmasına karar verildi.

Pazar 325 bine düşer

ACLAN Acar, 2009 yılında otomotiv pazarı hakkında oldukça tutucu bir tahmin yaptıklarını belirterek, "2009 yılı durgun geçer. Biz seneye 325 bin civarında bir otomobil ve hafif ticari araç pazarı gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Dar bir pazar tahmin ediyoruz. Bizim pazar payımız ise bu toplam içinde yüzde 11 olur" diye konuştu.

IMF varken otomotive destek beklenemez

ACLAN Acar, otomotiv sektörünün sorunlarının devlet tarafından çözümü gibi bir talepleri olmadığını belirterek, zaten IMF ile anlaşmaya oturan bir ülke bütçe açığını artıracak tedbirlere evet diyemez görüşünü aktardı. IMF ile anlaşma yapmanın dar bir gömlek giymek anlamına geldiğini kabul eden Acar, otomotiv sektörünün önünü açacak bazı tedbirlerin de yapılabileceğini kaydetti.

HÜRRİYET