Rize"nin Güneysu İlçesi Merkez Mahallesi"ndeki villasında önceki gece dinlenen Başbakan Erdoğan, dün sabah önce Güneysu Merkez Camisi"ne uğradı ve buradaki cenaze sahiplerine taziyede bulundu. Erdoğan daha sonra Rize merkez Dağbaşı Mahallesi"ndeki Yusuf Karaali Diyanet Eğitim Merkezi"ni ziyaret etti. Başbakanlık korumaları sadece koruma araçları ve makam aracının merkeze girişine izin verirken konvoyun diğer araçları 2 kilometre uzaklıkta durduruldu. Burada bir süre kalan ve öğle namazı kıldığı öğrenilen Erdoğan, Rize"nin Fındıklı İlçesi"nde açılışlara katıldı. Erdoğan törende yaptığı konuşmada, özetle şöyle dedi:

ÖNCE İNSAN: Önce insan dedik. İnsanı yücelt ki devlet yücelsin dedik. Eksikler yok mu? Tabii ki var. Ama yılların ihmali var. Biz hastanelerimize doktor bulmakta zorlanıyoruz. Sıkıntımız var. YÖK"e dedik ki "Tıp fakültelerini arttır. Doktorların sayısını artıralım"dedik. "Kapasite ancak buna müsaade ediyor"dediler. Bize bunu anlatmayın. Biz batıyı da inceliyoruz. Bir profesöre 24 öğrenci düşüyordu Almanya"da. Türkiye"de ise 3.7 öğrenci düşüyor. Böyle doktor yetiştirebilir misin? Yetiştiremezsin tabii. Ama şimdi Rize"de de tıp fakültesi var. Yeni tıp fakülteleri açıyoruz. Aklıselim şu anda YÖK"te hakim oldu. Onun için. Biz doktoru kalkıp da şahsımız için değil, ülkemiz için istiyorduk. Yavrularımızın önlerini kapatmayın açın dedik. Şimdi önleri açılıyor.

FARK BUYDU: Çeteler, mafyalar bizim dönemimizde olması gereken yere gittiler. Bizden önce çetelerden mafyalardan gezilmiyordu. Bu ülkede birileri Ergenekon"un avukatlığını soyunurken biz milletimizin avukatlığına soyunduk. Aramızdaki fark buydu. Enerji noktasında Türkiye"yi lojistik merkez haline getirdik.

GERİLİM İSTEMİYORUZ: Devletin zirvesinde gerilim istemedik, istemiyoruz. Şu anda demokratik açılım sürecini başlattık. Bunu hızla devam ettiriyoruz. Benim ülkemde Türk, Kürt, Laz, Gürcü ayrımı olmadı, olmayacak. Biz 780 bin kilometrekarelik vatan topraklarını bir biliyoruz. Batı neyse doğu da o. Yollarıyla yatırımlarıyla, her şeyiyle Türkiye ayağa kalkacak. Sahil yolu ihmal edilmişti. Bitti..

Dün "Rize"ye havalimanı istiyoruz"dediler. "Kusura bakma"dedim. Havalimanı olmaz. Batum"da, Trabzon"da havalimanı var. İstanbul"da Atatürk Havalimanı"ndan çık Beşiktaş"a buradan daha geç gidersin. Biz yatırımı yaparken dikkatli olacağız. Ekonomide kaide vardır. Yatırım rantabl arazide yapılır. Biz "Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemeyeceğiz ve yedirtmeyeceğiz"dedik. "İkinci kırmızı çizgimiz etnik ayrımcılığa da hayır"dedik. "Yaradılanı yaradandan ötürü seveceğiz"dedik. Kimseyi ayırt etmeyeceğiz. Türkü, Kürdü, Çerkez"i Lazı, Allah için seveceğiz. Engelleri aşarak bütün bunları bitireceğiz.


Vatan