Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Aydın'ın Çine ilçesine bağlı Alabayır köyü ile Kırksakallar köyü arasında kalan Gerga Antik Kenti'nin hazine avcılarının talanı altında olduğunu söyledi ve antik kentin koruma altına alınması için çağrıda bulundu.
Bölgede inceleme yapan Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, 1 yıl önce de bölgeyi ziyaret ettiğini, anıtsal yapının görünümünün daha talan edilmiş bir hal aldığını gördüğünü belirterek, "İçerisi karanlık ve taşlar yerindeydi. Bugün baktığımızda, arka bölümde sanki bir pencere açılmıştı. Bu muhteşem tapınak, binlerce yıldan bu yana oluşan depremler ve hava koşullarına rağmen dimdik ayakta kalmış. Arka bölümü daha bir yıl öncesine kadar böyleyken, bugün bir şeylerin değiştiği görülmektedir. Tapınağın arkasındaki blok kayaların yerinden çıkarılmış olduğu görülmektedir. Muhtemelen hazine tutkunları tarafından bir şeyler aranmış. Belki de aranmaya devam edilecek. Ama bir gerçek var ki, bu taşlar yerine konmazsa tapınakta zaman içerisinde bir değişiklik olacağı kesin görülmektedir. Fiziksel olarak taşlar yerinden oynamıştır. Hava koşulları veya depremler, bu harika görünümlü eseri yerle bir edebilir. Aynı heykelde olduğu gibi, eski fotoğraflarına bakarak burada muhteşem bir tapınak vardı diyebiliriz.
Gerga'nın komşusu olan, çam ağaçlarıyla çevrili ve içinden derelerin aktığı küçük bir zeytinliğin sahibiydi Alabayır'lı İsa amca. Efe, zeybek hikayelerini ve bölgedeki mistik hikayeleri anlatmasını çok severdi. Denizi çok merak ettiğini, askere giderken bir kere denizi gördüğünü söyler, o koca vapurların suyun üstünde nasıl durduğunu sorardı. Mahcup delikanlı edasıyla konuşurken, kesinlikle yüzümüze bakmaz, cebinden gümüş tabakasını çıkarıp tütün sarardı. Bir de definecilere çok kızardı. Onlara kazıcı derdi. 'Tüfekle çok kazıcı koşturdum ben bu dağlarda, delik deşik ediyorlardı buraları, ama beni görünce hepsi kaçıyorlar' diyordu. Gerga fazla kazılamamışsa, belki de bunu İsa amcaya borçluydu. Ama İsa amca artık yok. Gerga'da bir şeyler olmaya başlamış. Gerga'nın gizemli ve benzersiz yapıtlarından başka, sanki tüylerini kaşımaya çalışan kuşlara benzeyen kayalar gibi birçok figürler çıkaracağınız doğal anıtlarda bulunmaktadır. Tarihiyle, doğasıyla, kaya yapılarıyla ve yaban hayatıyla benzersiz özelliklere sahip bu bölge mutlaka korunmalı ve tanıtılmalıdır" diye konuştu.