Özellikle hastane, huzurevi, kreş gibi yerler başta olmak üzere güvenlik nedeniyle zorunlu olmadan kornaya basıp gürültü yaparak, çevreyi rahatsız ettiği tespit edilen sürücü için geçerli 72 liralık korna cezası anında uygulanacak. “Obezite kampanyası” gibi kamu spotlarıyla “Zorunlu değilse kornaya basma” kampanyaları düzenlenerek, toplumsal bilinçlendirme yapılacak. Eylem planındaki trafik yönetimi, yaya, araç, yol güvenliği ve kaza sonrası acil müdahaleye ilişkin yeni hedef ve tedbirler şöyle:

Çakma tepe lambası

Koruma, polis araçları, ambulanslar gibi mevzuatta belirlenen araçlar dışındakilerin trafikte geçiş üstünlüğü sağlamak amacıyla ışıklı ve sesli donanım taktırmalarına izin verilmeyecek. Araçlara bu amaçla takılan sesli, ışıklı ve renkli uyarı veren cihazlar derhal söktürülecek.

Trafikteki engeller

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü yollarda, trafik, kaldırım ve yollarda, özürlü vatandaşların rahat dolaşımını engelleyen etkenleri form dağıtarak, tespit edecek. Bu tespitler ışığında gerekli düzenleme yapılacak. Gaziler kartlarını göstererek, kamu otoparklarından ücretsiz yararlanacak. Yaya güvenliği sağlanırken, özürlü çocuk, yaşlı gibi dezavantajlı gruplar için trafikte rahat erişimlerini sağlayacak çalışmalar yapılacak.

Dizilerde trafik mesajı

RTÜK, TRT, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü sürücü ve yayaların doğru trafik davranışlarına özendirilmesi, toplumsal farkındalık yaratılması için film ve dizilerde toplumun trafik kurallarına uyulmasına hassasiyet gösterilmesini isteyecek.