Aydın Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü 2009 yılı tatbikat programı içerisinde yer alan yangın söndürme, deprem ve kurtarma tatbikatlarının ilk bölümü Aydın merkez Ulukent sitesinde yapıldı. Belediye Başkanı İlhami Ortekin, DP İl Başkanı Engin Polat, DP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Pehlivan, Belediye Başkan Yardımcısı İlhan Erdemir, Artun Sucuoğlu, Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Tuncal ve çok sayıda vatandaşın izlediği tatbikatta yangın söndürme eğitimi alan vatandaşlar heyecanlı anlar yaşadı.
Yüzlerce ailenin yaşadığı Ulukent sitesinin ortasındaki boş alanda gerçekleşen tatbikat Aydın İtfaiye Müdürü Serdar Adanır"ın sabah erken saatlerde siteye gelerek, bir apartmanın 11"inci katında yangın olduğuna dair ihbarı "110 Alo İtfaiye" hattına yapması ile başladı. Çok kısa bir sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangın söndürme merdiveni ile 11"inci kattaki yangına müdahale ederken, evde mahsur kalan aile fertleri balkondan tahliye edildi. Kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından tatbikatta günlük hayatta sıkça karşılaşılan lpg ve mutfak tüpü patlamaları konusunda eğitim verildi. Aynı anda alevlenen mutfak tüplerini farklı yöntemler kullanarak söndüren itfaiye ekipleri, vatandaşların da tatbikata katılarak söndürme konusunda uygulamalı eğitim almasını sağladı. İtfaiyecilerle birlikte yanan mutfak tüplerine müdahale eden bazı vatandaşlar, kısa süreli panik yaşarken; vatandaşlarda söndürme çalışmalarında en az itfaiyeciler kadar başarılı oldu.
Tatbikatın ilerleyen bölümlerinde olası bir yangın veya deprem halinde evlerinde mahsur kalmış kişilerin şişme branda yardımıyla nasıl kurtarılacağı vatandaşlara hazırlanan senaryo ile gösterildi. Bir apartmanın üçüncü katında mahsur kalan 3 kişi, zeminde hazırlanan şişme brandanın üzerine atlayarak kurtarıldı. Aydın İtfaiye Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tatbikat, yangın bölgesinde mahsur kalan kişilerin yanmaz elbise ile kurtarılması ve yangına uzaktan müdahale yöntemlerinin sergilenmesi ile sona erdi.
Ayrıca tatbikat sırasında uzman itfaiyeciler tarafından vatandaşlara; yangına ilk müdahale, kurtarma, ilk yardım, depremlerde can ve mal kaybını azaltma yöntemleri, ikaz- tehlike işaretleri, sığınaklar, biyolojik, kimyasal ve nükleer silahlardan korunmanın yolları hakkında çeşitli bilgiler verildi. Çok sayıda itfaiye personeli ve aracının katıldığı tatbikatı başarıyla tamamlayan personeller, vatandaşlar tarafından uzun süre alkışlandı.
Gerçekleştirilen başarılı tatbikat nedeniyle Aydın İtfaiye Müdürü Serdar Adanır ve ekibine teşekkür eden Başkan Ortekin, “Aydın Belediyesi olarak olası yangın, deprem ve doğal afet tehlikelerine karşı her zaman hazırlıklıyız. Bu nedenle halkımıza en iyi hizmeti en kısa sürede verebilmek için araç filomuzda revizyona gittik. Araç filomuzu yeni ve modern ekipmanlar ile takviye ettik. Şuanda İzmir Büyükşehir Belediyesi"nden sonra Ege Bölgesi"nde ikinci büyük araç filosuna sahip durumdayız. Halk tarafından seçilen yönetimler olarak her zaman hazırlıklı olmak durumundayız. Çok iyi araç ve ekipman ile deneyimli bir personele sahibiz ama inşallah bunları kullanmak zorunda kalmayız” dedi.