Genelkurmay’ın açıklaması kamuoyunca çok bilinmeyen Erdelhun gerçeğini ortaya çıkardı.

Genelkurmay, şimdiye kadar 'ihtilal, müdahale, harekat' dediği askeri darbelere ilk kez 'darbe' dedi. 27 Mayıs mağduru Org. Erdelhun'a rütbeleri 1966'da iade edilmiş.

Bugüne kadar gerçekleştirilen askeri darbeleri "ihtilal, müdahale, harekat" gibi ifadelerle adlandıran Genelkurmay Başkanlığı, ilk kez 27 Mayıs askeri müdahalesi için "darbe" ifadesini kullandı.

TBMM Darbe Komisyonu'nun 10. Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun'a rütbelerinin iade edilmesi yönünde talepte bulunulacağına ilişkin haberler üzerine bir açıklama yapan Genelkurmay "darbe" açılımı yaptı. Genelkurmay internet sitesinde yapılan açıklamada, Erdelhun'a, rütbelerinin 1966 yılında iade edildiğini duyurdu.

Rütbesi 1966 affıyla iade edildi Açıklamada özetle, "10'uncu Genelkurmay Başkanı (E) Org. M.Rüştü Erdelhun, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra görevden alınmış, 03 Temmuz 1960 tarihinde emekliye ayrılmış, yargılanması neticesinde 15 Eylül 1961 tarihinde Yüksek Adalet Divanının kararı ile "Anayasa'yı İhlal" suçundan ölüm cezasına çarptırılmış, aynı gün, cezası müebbet ağır hapis cezasına çevrilmiştir. 24 Nisan 1963 tarihinde, üçlü kararname ile rütbesi alınarak er statüsüne düşürülmüştür. 22 Eylül 1964 tarihinde, hastalık nedeniyle Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından affedilerek serbest bırakılan Erdelhun, 20 Ekim 1966 tarihinde Gnkur.Bşk.Org. Cemal Tural'dan Af Kanunu gereği rütbesinin iade edilmesini talep etmiştir.

(...) Genelkurmay'ın uygun görmesi ve Milli Savunma Bakanlığı'nın onayı ile Erdelhun'a rütbesi 9 generalle birlikte 06 Şubat 1967'de iade edilmiştir."

Star