Aydın Valiliği tarafından 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu"nun 11/C ve 66. maddesi ile 6551 sayılı kanunun 2. maddesi gereğince hazırlanarak yürürlüğe giren 87/12028 karar sayılı tüzük hükümleri, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve İçişleri Bakanlığının 06/04/2006 gün ve 32 sayılı genelgesi uyarınca alınan kararda; Aydın İl sınırları ile bağlı köy, kasaba ve ilçelerinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, kamu esenliğinin sağlanması amacı ile gerekli güvenlik önlemleri alınmadan kullanılan "Piroteknik Maddelerden" kaynaklanan orman ve örtü yangını, yaralanma, ölüm ve bu maddelerin izinsiz zamansız veya uygunsuz yerlerde kullanımından ötürü halk arasında meydana gelen korku, heyecan ve paniğin önlenmesi, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacı ile piroteknik maddelerin 12 yaş altı kişilere satılmasının yasakladığı belirtildi.

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş tarafından yayınlanan genelgede "“Piroteknik Maddeler; Oyun ve Eğlence Aracı Olan Patlayıcılar ile Şenlik ve İşaret Fişekleri olmak üzere iki gruba ayrılmakla, bu gibi maddelerin satış izni olan işyerlerinin dışında satışının önlenmesi; Oyun ve Eğlence Aracı Olan Patlayıcı Maddelerin 12 (Oniki) yaş grubunun altında kişilerce alınıp kullanılmasının önlenmesi, şenlik ve işaret fişeklerinin yetkisiz ve izinsiz kişilere satılması ve kullanılmasının önlenmesini kapsar. Isı veren reaksiyonların bir sonucu olarak ısı, ışık, ses, gaz veya duman ya da bunların kombinasyonu yoluyla bir etki oluşturmak amacıyla tasarlanan madde ya da maddeler olarak tanımlanan Piroteknik Maddeler; oyun ve eğlence aracı olan patlayıcılar, şenlik ve işaret fişekleri olan patlayıcıların, satışını sadece izni bulunanlar yapacak, bunların dışında bakkal, market, pastane, kırtasiye, oyuncakçı vb. iş yerlerinde oyun ve eğlence aracı patlayıcı maddelerin satışı yapılmayacaktır. Bu tür patlayıcı maddeleri satış izni olan Av Bayii ve Piroteknik Madde satıcıları, bu maddeleri 12 (Oniki) yaş altında bulunanlara satamaz ve 12 (Oniki) yaş altında olanlar bu maddeleri kullanamazlar. Şenlik ve İşaret Fişeklerini satmaya yetkili iş yerleri bu satış sırasında talep sahiplerinden; T.C nolu Nüfus Cüzdan fotokopisini alarak, mülki amirlikçe verilmiş izin belgesi ile bu maddelerin taşınması için yerel Emniyet Makamlarınca verilmiş taşıma izin belgesi isteyecekler ve bunların da fotokopisini alarak muhafaza edecekler, bu belgeleri ibraz edemeyenlere kesinlikle satış yapmayacaklardır. Tüzüğün 97 nci maddesinde de belirtildiği üzere, piroteknik maddelerin brüt 5 kilogram üzerindeki tüm satış işlemlerinin, patlayıcı madde depolarından yapılması ve taşıma izin belgesi alınarak gideceği yere taşınması gerekmektedir. Tüzüğün 116.ncı maddesinde de belirtildiği üzere, şenlik ve işaret fişeklerinin 18 yaşın altındakilere satışı yasaktır.1. grup perakende Av Bayileri dükkanlarında en fazla brüt (5) kg. proteknik madde bulundurabilir” denildi.

Açıklamada ayrıca şenlik ve işaret fişeklerinin ancak 18 yaş üstündeki kişilere satılabileceği, satış için aranan şartlar arasında da A sınıfı ateşleyici belgesi şartı getirildiği belirtilerek “Bu kararla piroteknik Madde Satışı yapması yasaklanan iş yerleri halen ellerinde bulundurdukları bu tür patlayıcı maddeleri bu kararın mahalli gazetelerde yayımlanması akabinde 30 (Otuz) gün içerisinde almış oldukları yerlere satış, iade ya da satış izni olan iş yerlerine satışını yapacaklar, bunların mümkün olmadığı halde izin belgeli bir depoya naklini sağlayacaklardır. Kapsam dahilindeki maddelerin resmi gün, ulusal ve yerel milli – dini bayram ve kutlamalarda kullanılması esastır. Diğer özel gün ve kutlamalarda kullanımı ancak özel izinle mümkündür. Bu kapsamda bu tip maddeleri kullanmak isteyen bütün resmi ve özel kuruluşlar ile kişiler kullanım amacını da belirterek ikamet bölgesine göre Emniyet Müdürlüğü veya Jandarma Komutanlığı aracılığı ile Valilikten izin alınarak kullanılacaktır. Alınan kararlara uymayanlar hakkında; 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu"nun 66. maddesi ile 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri doğrultusunda gerekli yasal işlemler yapılacaktır” ifadelerine yer verildi./iha