Başı ağrıyan hastaneye koştu, hem başvurular hem de sağlık harcamalarının maliyeti tavan yaptı. 2002'de bir vatandaş yılda ortalama 2 kez hastaneye giderken 2011'de bu rakam 8'e çıktı. Üniversite ve devlet hastaneleri ile özel hastanelerde tedavi imkanı getirilmesi ve ilaçların da özel eczanelerden alınabilmesinin önünü açan 'Genel Sağlık Sigortası'nın (GSS) etkisiyle başlayan akın, devlete de pahalıya patladı.

Özellikle ilaç ve tedavi giderlerindeki artışlar nedeniyle dört yılda kamu sağlık harcamalarını 32.6 milyar TL'den 45.1 milyar TL'ye çıkardı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanarak AK Partili il başkanlarına da dağıtılan 'Çalışma Hayatında Yaptıklarımız Yapacaklarımız' raporundaki verilere göre kamu sağlık harcamaları ve tedavi giderleri 4 yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 50 oranında artarken, ilaç giderleri alınan tedbirlerle frenlendi.

Vatandaşların sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşması ve özel sektörün de kapsamlı tetkik ve tedavilere yönelmesiyle birlikte Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki tedavi maliyeti 2008'de 18.4 milyar TL iken bu rakam 2011 yıl sonu itibarıyla 25 milyar 536 milyon TL'ye ulaştı. İlaç giderleri ise 2008'de 13 milyar TL'ye yaklaşırken, 2009'da 16 milyar TL'yi geçti. Devreye sokulan önlemlerle 2010 ve 2011'de rakam 16 milyar TL'nin altında düştü. Yeni önlemler yolda.

HARCAMALAR DA ARTTI
Türk Tabipleri Birliği (TTB) adına tabloyu değerlendiren Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ise, 'Artan sadece kamunun ilaç ve tedavi harcamaları değil. Vatandaşın da harcaması arttı. O zaman bu para nereye gidiyor, kimler buradan kazanıyor?' diye sordu.

Bilanço neden kabarık?
RAPORDA, sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırıldığının altı çizilirken herkesin istediği hastaneye gitme, istediği eczaneden ilaç alma imkanına kavuştuğu vurgulandı. Kabarık faturanın getirileri şöyle sıralandı:

- 2002'de kamu sağlık harcamalarına yaklaşık 10 milyar TL ayrılırken bugün 45 milyar TL.
- 2002'de bir vatandaş yılda 2 kez doktora gidebilirken, erişim kolaylaştığı için 2011'de ortalama hekime müracaat 8'e yükseldi.
- Sağlık hizmeti memnuniyeti, 2003'te yüzde 39 iken, bugün yüzde 73'lerde
- 'Sağlık hizmetlerinin kalitesinde sorun var' diyenlerin oranı; 2003'te yüzde 44 iken, bugün yüzde 17'ye düştü.