Önceki gün yapılan ve yabancı ortaklar TeliaSonera ve Altimo'nun ayak oyunlarıyla kilitlenen genel kurulda kelimenin tam anlamıyla 'avukat şov' vardı. Kamuoyunda 'Aziz Yıldırım'ın avukatı' olarak tanınan Faik Işık, televizyonlarda Aziz Yıldırım'ı savunurken yaptığı şovun benzerini Turkcell Genel Kurulu'nda da sahneledi. Turkcell'in ortaklarından İsveçli TeliaSonera'nın temsilcisi olan Faik Işık, Yönetim Kurulu Başkanı Colin J. Williams'ın Türkçe konuşmamasını eleştirdi. 'Türkçe konuşan yönetim istiyoruz, madem Turkcell Türk'tür diyoruz, başkanı da Türkçe konuşmalı' dedi. 
BURASI ŞOV YERİ DEĞİL
Ancak genel kurula katılan hissedarlar bu çıkışa bir anlam veremedi. Çünkü şu an Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Colin J. Williams'ı TeliaSonera ve Altimo'nun temsilcileri başkan olarak seçti, çalışmalarını beğendikleri için maaşına zam da yaptılar. Şimdi ise 'değiştirelim' dedikleri Williams'ın yerine yine bir yabancı olan Schmit'i aday gösterdiler. Yatırımcılar genel kurulda sahnelenmek isteyen 'şov'a tepki gösterirken bir yatırımcı söz alarak 'Burası şov yeri değil. Kararlar alınmalı ki profesyonel yöneticiler şirketi daha rahat yönetebilsin' dedi.
 
YATIRIMCILARDAN MUHALEFET ŞERHİ!
GENEL kurula katılan küçük hissedarların verdiği bilgiye göre bireysel yatırımcılar kararlara verdikleri muhalefet şerhleri ve yaptıkları konuşmalarla tepkilerini dile getirdiler. Kurulu izleyen bir yatırımcı 'Biz de yatırımcılar olarak denetçi listesi verdik. Ancak yabancı ortakların istediği kişiler seçildi. 30'a yakın muhalefet şerhi var. Dava açılırsa daha derinlemesine bir yargılama başlar' dedi.
 
BU YÖNETİMİ ONLAR SEÇMEDİ Mİ?
KENDİLERİNİN seçtiği yönetimin genel kurula sunduğu faaliyet raporunun da onaylanmamasının bir çelişki olduğuna dikkat çeken Bahçuvan, 'Zarara uğrayan yatırımcı dava açabilir' dedi. Bahçuvan bu noktada yurtdışıyla ilgili şunları söyledi: 'Turkcell, New York Borsası'nda da işlem görüyor, ABD'de dava açıp kısa zamanda sonuç mümkün. Eğer yabancı yatırımcılar dava açarlarsa yüklü tazminat alabilirler.' Turkcell'in bir imtiyaz şirketi olduğunu anımsatan Bahçuvan, 'Geçmişte Çukurova Elektrik, Aktaş gibi örnekler var. O nedenle ortakların dikkatli olması gerekiyor' uyarısında da bulundu.
 
AZ PARAYLA ÇOK KåR!
BAHÇUVAN, 'bağımsız üye' tartışmasına da yeni bir boyut kattı: 'Şu andaki başkanı da yabancı ortaklar seçmişti, şimdi bağımsız olmadığını iddia ediyorlar...' TeliaSonera ve Altimo'nun çok az paralarla Turkcell'e ortak olduğunu ve bugüne kadar da koydukları paranın çok üstünde kar elde ettiklerini anımsatan Bahçuvan 'Bizim sorunumuz Turkcell'in yarattığı istihdam, vergi, marka, patent gibi yatırımların yurtdışına gitmemesi' şeklinde konuştu.
 
'Vatandaşına temettü vermem' mesajı
GENEL kurula katılan Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan yaşananlara tepki gösterdi. Bahçuvan, 'Açıkçası temettünün verilmemesini, bu kararın çıkmamasını hiç anlamıyorum. Eğer yabancıların amacı temettü vermeyerek Çukurova Grubu'nu sıkıştırmaksa yanlış yapıyorlar. Çünkü sonuçta bu para Çukurova'ya gitmiyor ki Turkcell Holding'in kasasında kalıyor. Ancak ben amacın devlete mesaj vermek olduğunu düşünüyorum. Yabancılar devlete 'hükümet komiseri göndermezsen, bizi desteklemezsen biz de vatandaşına temettü vermeyiz' şeklinde bir mesaj veriyor olabilir' dedi.