Parti, yerel seçimlere yeni bir ismin liderliğinde girecek. Kutan, "Bugüne kadar hep bana görev tevdi edildi, hiçbir göreve talip olmadım. Genel başkan olmamı teşkilat istedi, ben de oldum. Ama bu kez aday olmayı düşünmüyorum." dedi. Kendinden sonra kimin genel başkan olacağı konusunda ise yorum yapmadı. 78 yaşındaki Kutan, bu gelişmenin 'partinin gençleştirilmesi' yönündeki eleştirilerle ilgisi olmadığının da altını çizdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev hapsi cezasını affettiği Erbakan'ın Anayasa'ya aykırı şekilde yargılanıp hüküm giydiğini savunan Kutan, yargılamanın yeniden yapılması gerektiğini belirtti.

Büyük Kongre, Ekim 2008 sonları ya da kasımın başında yapılacak. Kongreye yeni bir kadroyla ve tek listeyle gidilecek. Kutan, kongreden önce il başkanları ve GİK üyeleriyle toplanıp, liderin kim olacağı ve partinin yol haritası konusunda görüş alışverişinde bulunacak. Saadet Partisi Genel Başkanı Kutan, bu toplantıdan çıkan sonuca göre hareket edeceğini belirtiyor. "Benim gönlüme kalsa aday olmayı istemiyorum." diyor. Partinin başından ayrıldıktan sonra siyasi çalışmalarını sürdüreceğine işaret ediyor. Daha önce başkanlığını yaptığı, 1968'de kurulan Türkiye'nin ilk stratejik araştırma kuruluşu ESAM'ın başına döneceğini anlatıyor. Kutan, partinin başına kimi halef gördüğü konusunda ise "Halef olarak şudur demem doğru değil, yetişmiş birçok arkadaşımız var, hepsi layık." ifadelerini kullanıyor.

Erbakan yeniden yargılanmalı

Cihan Haber Ajansı Ankara Bürosu'nu ziyaret eden Kutan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kutan, Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın Anayasa'ya aykırı şekilde yargılanıp hüküm giydiği görüşünde. Bu yüzden Fransa'daki ünlü Dreyfus davasında olduğu gibi yeniden yargılanması gerektiğini vurguluyor. Anayasa Mahkemesi'nin devreye girmesini isterken dava sürecinde birçok hukuk ihlali yapıldığını dile getiriyor. Erbakan'ın tekrar siyasete dönmesi ve partinin başına geçmesini ise mümkün görmüyor. Hukuken bunun mümkün olmadığına dikkat çekiyor.

Kutan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin anayasa değişikliği talebine tam destek veriyor. Mevcut Anayasa'nın askerî müdahaleden sonra hazırlandığını ve demokratik ortamda kabul edilmesinin mümkün olmadığını kaydediyor. Kutan, şöyle devam ediyor: "Biz daha önce anayasa teklifleri hazırladık. Yeni anayasanın tepeden tırnağa değişmesini önerdik. Yayınlandı, ama ilgi görmedi. Yeni yasama yılı ile birlikte bunları tekrar gündeme getirmeyi düşünüyoruz. Siyasi partiler yasası mutlaka gözden geçirilmeli. Bizim haksız bir şekilde partimiz kapatıldı. Şu anda siyasi partilerin dernekler kadar güvencesi yok. Yasa, parti kapatmayı zorlaştıracak şekilde yeniden düzenlenmeli. Anayasanın sivil bir anayasa, yerli bir anayasa haline getirilmesinde zorunluluk var."

(Zaman)