LYS'de tercih heyecanı sürüyor. Adaylar üniversiteye yerleşmek için verdikleri kararla bir ömür boyu sürdürecekleri mesleği de seçmiş olacaklar. Peki gençleri meslek tercih ederken en çok ne etkiliyor?
 
ROL MODEL HOUSE VE ALLY
Tıp, hukuk gibi gençlerin en çok talep ettiği meslek kollarının bu kadar popüler olmasının bir nedeni de televizyon dizileri. Gençlik dizi kahramanlarını rol model görüp meslek seçerken de ondan etkileniyor. Özellikle bu meslekleri tercih eden gençlere en çok izledikleri televizyon programları sorulduğunda bu mesleklerle ilgili olan House, Grey's Anatomy, Ally McBeal gibi dizileri takip ettikleri görülüyor. Bu gençlere bu dizilerin meslek seçimlerini etkileyip etkilemediğini sorulduğunda yüzde 85'i evet cevabını veriyor.
 
ÜÇ BÜYÜKLERDE TRENDLER
Üç büyük kentin gençleri arasında tıp, bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, mimarlık, hukuk tercih ediliyor.  Ancak bazı farklılıklarda gözlemleniyor. İletişim ve medya dünyasının merkezi olması sebebiyle radyo-televizyon, görsel iletişim alanından meslekler Ankara ve İzmir'de çok fazla gözde değilken İstanbul'da en popüler meslekler arasında. 
Ankara'da moleküler biyoloji ve genetik popüler. İzmir'de ise psikoloji, psikolojik danışmanlık ve matematik öğretmenliği revaçta.
 
ÇEVRE VE GIDA OUT
 Geleceğin meslekleri olarak nitelendirilen çevre ve gıda mühendisliği ile enformatik üç büyük ilde de gençler arasında geçmiş yıllara oranla tercih edilirliği artsa da hala popüler meslekler arasında yer almıyor.
 
DEPREMDEN SONRA JEOLOJİ YÜKSELDİ
TOPLUMSAL olaylar da gençlerin tercihlerine de yön veriyor. 1999 depreminden önce pek tercih edilmeyen jeoloji - jeofizik mühendisliği ve psikoloji depremden sonra parladı. Yine depremle sönen inşaat mühendisliğiyse Mortgage yasası ve banka kredilerinin düşmesi ile yükseldi. 2001'deki ekonomik krizle gençler finans alanında daha garantili olarak gördükleri bankacılığa yöneldiler.
akşam