Kontrolleri çok zor, korkuyorum

Ahmet Türk, AKŞAM'ın manşetindeki analizleri destekleyerek 'Bu gençleri kontrol etmek çok zor korkuyorum' dedi



- Son 20-30 yılda köylerini terk etmek zorunda kalan ailelerin çocukları bugün metropollerde nasıl bir ruh hali içindeler?
Toplumsal bir çalkantının yaşandığı bir süreçten geçtik. Bu gençler bizim yaşadığımız darbe dönemlerini yaşamamış olmalarına rağmen ailelerinden duydukları birkaç olay bile içlerindeki kinin, nefretin, öfkenin büyümesine neden oluyor. Yaşananların muhasebesi yapılmazsa toplumsal değişim kontrol edilemez noktaya gelir.

- Henri Barkey 'BDP bu gençleri kontrol edemiyor' diyor. Öyle mi?
Bu gençlerin kontrolü zordur. Bizzat yaşıyoruz. Bir gün Diyarbakır'da karakola bağıran gruba 'Lütfen yapmayın!' diye seslendim. Konuşmam boyunca bana sırtlarını döndüler.

- Yani anne-babalarının aksine bu gençler politik değil...
Siyasetin önü kapanınca yaşanan acılar beraberinde çürümeyi getiriyor, demokrasi kültürünü ortadan kaldırıyor. İstanbul'a gidiyoruz, tanıyorlar ama yüzümüze bakmıyorlar. Gözlerinden bazı alışkanlıklar edindiklerini anlıyoruz. Hepsi için değil ama böyle bir grup var. Bu gençlerin anne-babaları politik geçmişleri sebebiyle kontrollü olabiliyor ama bunlar öyle değil. Tam tersi bir uca da sürüklenebilirler çok radikal işler de yapabilirler. Serseri kurşuna dönüştüler. Yer değişikliği, toplumsal baskı, mahalle baskısı hepsi etkendir. Bakıyorlar çevrelerine, kendileri o imkanlara sahip değiller.

- Sizin kuşağınızla bu gençler arasındaki fark ne?
Benim kafamda bu sürecin barışa nasıl evrilebileceğine dair çözüm önerilerim, bir çabam var. O gencin kafasında ise bambaşka bir gerçeklik var. Diyor ki, 'Bana zulüm edilmiş!'

- Sizin döneminzde parti onlar için ne yaptı, şimdi BDP neler yapıyor?
Diyarbakır Belediyesi bu gençleri aldı, öğretmenler eşliğinde kamplara götürdü. Ancak öyle bir noktadayız ki, bu gençlere ulaşmak da, onları kontrol etmek de çok zor.

- Yani 'Biz müzakere yapılacak son kuşağız' uyarısını tekrarlıyorsunuz? Bu gençlerle anlaşmak mümkün değil mi?
Açıkçası ürküyorum, korkuyorum. Bu gençlerle böyle bir müzakerenin zor olduğunu düşünüyorum. Demokratik siyasette insanlar öğreniyor, olgunlaşıyor, olaylara bakışı değişiyor. Gençken daha radikal çözümler talep edebilir ama siyaset yaptıkça olgunlaşıyor. Şimdi o olgunluğa sahip insanlar cezaevine atılıyor.

Pozitif ayrımcılık yapılmalı
- AKŞAM'da yapılan tespitler çok önemli. Biz bu konuda acil önlem alınmasını defalarca gündeme getirdik. Varoşlarda yaşayan gençler akranlarıyla aynı koşullara sahip değiller. Onlar için hayatın her alanında eşit koşulların yaratılması gerekiyor.

- Devlet onlara pozitif ayrımcılık yapmalı. Hepsi acı içinde büyümüş gençlerin durumu tahlil edilmeli.