Meslek lisesi ve meslek yüksekokulu programlarından mezun olan gençler pek çok üniversite mezununda daha kolay iş bulabiliyor. Hatta bazı programlarda öğrenciler daha mezun olmadan iş teklifleri alıyor
 
Her yıl üniversiteye girebilmek için milyonlarca öğrenci ulusal sınavlara katılıyor. Son yıllarda üniversitelerin sayısı artsa da hâlâ istenilen düzeye ulaşılabilmiş değiliz. Ancak önemli olan sorun, üniversite sayısının az olması mıdır yoksa her yıl 1.5 milyon genç için üniversiteye yerleşmek haricinde başka bir alternatif yaratılmaması mıdır? Hem ülkemizde hem de dünyanın pek çok ülkesinde gençler arasındaki işsizlik oranı genel işsizlik oranına göre çok daha yüksek. Türkiye İstatistik Kurumu’nun en son yayınladığı 2010 Ocak ayını kapsayan iş gücü istatistiklerine göre Türkiye geneli işsizlik oranı % 14.5 olarak belirtilmişti. Ancak 15-24 yaş arasındaki gençlerde işsizlik oranına bakıldığına % 25.9 gibi bir oranla karşılaşıyoruz. Günümüzde üniversite mezunları arasında da işsizlik oranı giderek artıyor. 
 
Daha kolay iş buluyorlar
 
Meslek liseleri ve meslek yüksekokulları gençlere iş dünyasına kolaylıkla adım atabilmeleri için iyi bir alternatif. Ülkemizde meslek liseleri ve meslek yüksekokulları olumsuz bir şekilde değerlendiriliyor. Bazı sektörlerde nitelikli ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bu nedenle bazı meslek lisesi ve meslek yüksekokulu programlarından mezun olan gençler pek çok üniversite mezununda çok daha kolaylıkla iş bulabiliyor. Hatta bazı programlarda öğrenciler daha mezun olmadan iş teklifleri alıyor ve Türkiye ortalamasından çok daha yüksek ücretlerle işe başlıyor.
 
Teknoloji her işin parçası
 
Bilişim sektörü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek önemini artırıyor. Teknoloji günümüzde her işin bir parçası haline geldi. Bu nedenle meslek liselerinde ve meslek yüksekokullarında bilişim ve teknolojiyle ilgili olan bölümler gençler açısından önemli seçenekler arasında bulunuyor. Bilişim teknolojileri ve elektrik elektronik teknolojileri alanları meslek liselerinde gençlerin tercih edebileceği alanlar arasında bulunuyor. Gemi haberleşme, uçak ve gövde bakımı, gemi inşa ve güverte gibi alanlar yine gençlerin tercih edebileceği gelecek vadeden meslek lisesi programları arasında yer alıyor.
 
Ticaret meslek liselerinde muhasebe alanı, endüstri meslek liselerinde kuyumculuk teknolojisi, otomotivle ilgili meslek liselerinin motor bölümleri ve meslek yüksekokullarının otomotiv bölümleri, meslek yüksekokullarının diş protez, optisyenlik, at antrenörlüğü, iklimlendirme ve soğutma, büro yönetimi ve yönetici asistanlığı, çocuk gelişimi ve eğitimi gibi bölümleri de gelecekte istihdam imkanı artacak meslekler arasında gözüküyor. Ancak öğrenci ve ailelerin bu bölümlerle ilgili meslek lisesi ya da meslek yüksek okulu tercihi yaparken okulun ilgili sektörle olan ilişkilerine, uygulamalı derslerin oranına dikkat edilmesi gençlerin daha kolay iş bulabilmeleri açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden hem meslek hem de okul tercihi kritik önem taşımaktadır.
 
Sağlık sektörünün nitelikli elemana ihtiyacı var
 
SAĞLIK sektörü tüm dünyada her zaman önemli olan ve sürekli nitelikli çalışana ihtiyaç duyan bir alandır. Sadece doktorlara değil hemşire, acil tıp teknisyenliği, laboratuvar teknisyenliği, radyoloji teknisyenliği ve tıbbi sekreterlik alanlarında da elemana sürekli olarak ihtiyaç duyuluyor. Amerika’da özellikle hemşirelik en çok elemana ihtiyaç duyan meslekler arasında yer alıyor. Bu nedenle sağlık meslek liselerine devam eden pek çok öğrenci daha okula devam ederken iş bulabiliyor ve çalışmaya başlıyor. Bu nedenle sağlık meslek liseleri ve sağlık meslek yüksekokulları öğrenciler için önemli alternatifler arasında yer alıyor. Ayrıca bu okullarda verilen eğitim oldukça kaliteli ve sektörün ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu yüzden bu okullardan mezun olan kişiler nitelikli çalışanlar olarak tercih ediliyor.