Hayat Boyu Sevgi Derneği(HBS), alkol, sigara ve uyuşturucu ile mücadele için içerisinde ''Sevgi Köyü'', ''Akıllı Kart'' ve ''Elit Gençlik'' gibi uygulamaların bulunduğu ''Panzehir Projesi hazırladı.

Madde bağımlılarının sayısını azaltmak ve uyuşturucuyla mücadele etmek için çeşitli etkinlikler düzenlemek amacıyla kurulan Hayat Boyu Sevgi Derneği'nin başkanı Dila Tezemir, Türkiye'de uyuşturucu maddelere bağımlı olanların sayısının hızla artığını, bu konudaki rakamların anketlerle belirlenemeyeceğine dikkati çekti.

Uyuşturucunun satıcıdan kullanıcıya nasıl iletildiğini tespit etmek için zaman zaman evsizlerle, bağımlılarla birlikte sokakta yaşadığını ifade eden Tezemir, çıkardığı son albümündeki bir şarkının klibini de sokakta yaşayanlarla birlikte çektiğini söyledi.

Ses sanatçısı olması nedeniyle çalıştığı eğlence mekanlarında, insanların uyuşturucu maddenin tutsağı olmasına sık sık şahit olduğunu anlatan Tezemir, özellikle büyükşehirlerde bazı taksicilerin evlere uyuşturucu servisi yaptığını ileri sürdü.

Tezemir, ''Uyuşturucu madde bulma noktasında, taksi sürücüleri uyuşturucu maddeyi üzerlerinde taşımazlar ama sizi satıcıya götürürler. Satıcıların bulunduğu bölgelere sadece belirli taksiciler girebiliyor.

Uyuşturucu sokakta satılan midyelerin içinde el değiştiriyor. Midyeci 'incili mi istiyorsun incisiz mi?' diyor. Eğlence mekanlarında 'arpa istiyor musun, buğday istiyor musun?' diye satılıyor. Kaçak sigara satanlar 'boş mu dolu mu?' diye soruyorlar'' dedi.

Ankara'da özellikle Güvenpark, Yenidoğan, Ulus, Sakarya Caddesi gibi bölgelerde satışların yoğun olduğunu iddia eden Tezemir, özellikle kız öğrencilerin uyuşturucu alabilmek için fuhuşa yöneldiğini ileri sürdü.

Amaçlarının bataklığa düşenlere yardım etmek olduğunu ifade eden Tezemir, hazırladıkları ''Panzehir Projesi''yle madde bağımlılığının ortadan kalkacağını savundu.

-SOSYAL ORTAM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN ''SEVGİ KÖYÜ''-

Projenin ilk bölümünde bağımlılığın ne demek olduğuna, bağımlı çocuklarla nasıl ilgilenilmesi gerektiğine ilişkin aile eğitimi bulunduğunu belirten Tezemir, ''Bağımlı olan insanlarda sosyal ortam değişikliği yapılmalı. Şu an bağımlı insanlar tedavi edildikten sonra tekrar aynı ortama gönderiliyor. Bataklıktan alınan bir insan tekrar aynı ortama gidince yine uyuşturucu maddeye başlıyor. 70 kez tedavi olanlar var. Sosyal ortam değişikliği için ''Sevgi Köyü'' oluşturmayı düşünüyoruz'' dedi.

Bağımlılıktan kurtulma tedavisi görenlerin Sevgi Köyü'nde meslek edindirme kurslarına katılabileceklerini anlatan Tezemir, kurslardan elde edilen gelirle bireylerin hayata daha sıkı tutunacaklarını söyledi.

Panzehir Projesi kapsamında çocuklara ''Akıllı Kartlar'' verileceğini bu kartlarla daha önceden kontrol edilen ve temiz olduğu belirlenen alışveriş merkezlerinde, kafelerde yapılan harcamalarda indirim kazanılacağını belirtti.

-TÜRKİYE BÜYÜK GENÇLİK MECLİSİ-

Projenin ''Elit Gençlik'' ayağında ise siyasi görüş farkı gözetilmeden her ilde, o ilin milletvekili sayısı kadar gençler seçileceğini ifade eden Tezemir, ''Bu gençler Türkiye Büyük Gençlik Meclisi'ni oluşturacak. Seçilmiş gençler her yıl 19 Mayıs'ta toplanarak Türkiye'nin sorunlarını tartışacaklar. Toplantılar sonunda hükümete ve cumhurbaşkanına rapor sunulacak'' dedi.

Gençler için, halkı için yararlı işler yapan ve halk oylamasıyla seçilecek kişilerin ödüllendirileceğini anlatan Tezemir, projenin hayata geçirilebilmesi için kurum ve kuruluşlardan destek beklediklerini sözlerine ekledi.

A.A.