İSMMMO'nun raporuna göre Türkiye'de 15-24 yaş grubundaki 1,2 milyon genç hem öğrenim görmüyor hem de çalışmıyor


İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, "Her üç gençten birisinin işsiz olması Türkiye'nin en büyük çıkmazıdır" dedi. İSMMMO'dan yapılan yazılı açıklamada, "Gencim, Çalışkanım ama İşsizim" başlıklı raporuna ilişkin bilgiler verilerek, Türkiye'de 15-24 yaş grubundaki 1,2 milyon gencin öğrenim görmediği ve aynı zamanda da çalışmadığı belirtildi.
EN FAZLA İŞSİZ TUNCELİ'DE

15-24 yaş arasındaki 12,4 milyon genç nüfusa sahip Türkiye'de, gençlerin 4,2 milyonunun çalıştığı 6,2 milyonunun ise öğrenim gördüğü bildirilen açıklamada, 15-24 yaş grubunda en çok genç barındıran ilin, nüfusu en düşük olan ve yüzde 26,1'ini söz konusu yaş grubunun oluşturduğu Tunceli ili olduğu vurgulandı. İSMMMO'nun raporuna göre, Tunceli'yi yüzde 25 ile Hakkari, yüzde 22,8 ile Şırnak, yüzde 22,3 ile Bingöl ve yüzde 21,6 ile Siirt izliyor.

EN BÜYÜK ÇIKMAZ İŞSİZLİK

İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, verilere ilişkin değerlendirmesinde, Şubat ayı verilerine göre genç işsizlik oranının yüzde 28'i aştığını hatırlatarak, her üç gençten birisinin işsiz olmasını "Türkiye'nin en büyük çıkmazı" olarak nitelendirdi.

TARTIŞMAKTAN KORKMAYALIM

Arıkan, şunları kaydetti: "Rekor kıran işsizliğin 2010 başında yeni rekorlar kırması, sanayi ve hizmetler sektörünün yeni iş alanı yaratma kabiliyetini de ölçen tarım dışı işsizlik oranının daha da yükselmesi bekleniyor. Türkiye'nin istihdama ceza gibi maliyetler yükleme lüksü de yoktur. Kayıtlı ekonomiyi savunurken kayıt içindeki işletmeyi sürekli cezalandırırsak kayıt dışını büyütürüz. Bugün ücretler üzerinden alınan vergi oranı yüzde 40'ı aşmakta, bazı sektörlerde yüzde 50'yi buluyor. Brüt ücreti 2 bin 200 lira civarındaki bir çalışan için ödenen vergi ve prim kesintisi bin lirayı aşıyor. Nitekim Türkiye hala istihdam üzerindeki vergi yükünde dünya lideri konumunda. 2000 yılından bu yana istihdam vergilerinin payı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamasında 1 puan azalırken Türkiye'de ise 2,4 puan arttı, OECD ortalaması 27,5 iken Türkiye'de 42,8'e yükseldi. İstihdam ve teşvik politikası kriz koşullarına göre, illerin durumuna göre planlanmalıdır."