Nazilli ve çevresinde yüzyıllardır sürdürülen "Gencer" geleneği bayramların neşesi ve sevinci olmaya devam ediyor. Başlangıcı yüzyıl öncesine dayanan ve halen sürdürülen Gencer geleneği Nazilli ve bazı çevre beldelerde sürdürülüyor. Sadece dört gün süren Gencer"de her beldede bir gün olmak üzere Bozdoğan, Yenipazar, Pirlibey ve Nazilli olmak üzere dört yerleşim yerinde yapılıyor.
Genç kızlarla erkekleri buluşturan, birbirlerini görmelerini sağlayarak hoşlanmaları halinde tarak ve mendil alınıp verilerek evliliğe ilk adımın atıldığı bu özel günlerde Gencerlerin en önemli vazgeçilmezi ise Gencer Macunu ve Gencer Helvası(Susam Helva) önemini korumaya devam ediyor. Günümüzde sadece Gencer Macunu ile Susam Helvasının yaşatılmaya çalışıldığı gözlenirken genç kız ve erkeklerin birbirlerini görmeye gelmeleri, mendil ve tarak alıp vermeleri unutuldu. Gencer macunu ise son zamanlarda sayıları bir elin parmaklarından az sayıda kalan ustalar tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Ekonomik açıdan sıkıntıya düşen imalatçıların sayıları git gide azalarak satışa yönetilmeye başlandığı gözleniyor. Örf, adet ve gelenekleri yaşatmak için inatla direnen birkaç imalatçıdan biri olan 26 yıllık macun ustası Mustafa Gül(48)"de yavaş yavaş imalatı bırakıp satışa yöneldiğini büyük bir üzüntüyle vurguluyor. “Ah nerde o eski Gencerler” diyerek sözlerine başlayan macun ustası, dedelerimizden babalarımızdan öğrendiğimiz bu işi artık çocuklarımıza bırakamıyoruz. Ekonomik koşullar nedeniyle maliyetler artınca büyük sıkıntı çekmeye başladık. Şu anda birkaç usta dışında imalat yapan yok. Biz onlardan aldığımız macunu satarak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Korkarım 10-15 yıl sonra imalatta olmayacak” dedi. Geleneksel kıyafeti ile müşteri bekleyen Mustafa usta, gençlere uzattığı macunu satabilmek için uzun çabalar sarf etse de satış yapamamanın sıkıntısı ile bir sonraki geçecek müşteriyi beklemeye devam ediyor. Yağmur altında açtığı tezgahta gözleme gibi çeşitli yiyeceklerle de müşteri çekmeye çalışan Mustafa Usta, bayramda sadece dört gün açtığı Gencer macunu tezgahı ile geçimini sağlamaya çalışıyor.
Belediye Katlı Otopark"ın yanındaki caddede açılan birkaç Gencer Macunu tezgahını gezen orta yaş üstü kişilerden başka macun soran ve alan olmaması ise dikkatlerden kaçmadı. Hazır yiyeceklere alışan gençlerin bunu tadı bilmemeleri ve damak tatlarının uymaması ise satışları düşüren en önemli etken olduğu önemle vurgulanıyor.