İZMİR'de yapılan operasyonda kaçakları yasa dışı yollardan yurt dışına gönderen şebeke çökertildi. Kaçak mültecileri Yunan adalarına geçirdikten sonra paralarını alarak `teslimat garantisi' veren şebekenin eşiyle birlikte liderliğini yaptığı önesürülen Genç Parti'nin Kemalpaşa ilçesi kadın belediye başkan adayı Aydeniz Türkoğlu ile birlikte 7 zanlı yakalandı. İşlemlerin ardından adliyeye sevkedilen zanlılardan Zeki Cüce kızı Z.C. ise, babası yanından geçirilirken gözyaşlarına boğuldu.

Geçen ay Seferihisar İlçesi'nde kaçak yollardan Yunanistan'a gitmeye hazırlanan 30 kaçağın yakalanması ardından çalışma başlatıldı. Kaçakların verdiği bilgiler doğrultusunda insan tacirlerine yönelik çalışmalarını yönlendiren Kaçakcılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık bir aylık takibin ardından da şebeke elemanlarının kimliklerini belirledi.

Teknik ve fiziki olarak takip edilen şebeke elemanlarının Aydın'ın Didim ilçesinden kaçakları yurt dışına çıkarmaya hazırlandığı bilgisi üzerine operasyon için harekete geçildi. Polisin dikkatini çekmemek için Kahramanlar ve Basmane semtlerindeki depolarda topladıkları kaçakları otomobillerle 4 ayrı semte gönderen şebekeye yönelik aynı anda baskın yapıldı. Karabağlar, Gaziemir, Eşrefpaşa ve Bayraklı'daki toplama yerlerine yapılan baskınlarda Somali, Filistin ve Elitre uyruklu 10 kaçak ile tekne motoru, can yelekleri ve iç lastik ele geçirildi.

Toplama yerlerinden alınan kaçakları otoyolda bekleyen kamyona götürüp oradan da kapalı kasa içerisinde Didim'e götürmeye hazırlanan elemanlardan Mehmet Şeren, Cihan Şahin, Fatih Akbalık ve Zeki Cüce yakalandı. Gözaltındaki zanlıların ifadeleri doğrultusunda genişletilen operasyonda, şebekenin elabaşı konumunda olduğu öne sürülen son seçimlerde Kemalpaşa İlçesi'nde Genç Parti'den belediye başkan adayı olan Aytekin Türkoğlu, ilçede emlakcılık ve cep telefonu bayiliği yapan eşi İbrahim Türkoğlu ve Yıldırım Cemali gözaltına alındı.

TESLİMAT GARANTİSİ ÇALIŞMIŞLAR

Gözaltındaki zanlıların verdiği bilgilerle şebekenin çalışma yöntemleri de ortaya çıkartıldı. Çeşitli semtlerdeki depolarda topladıkları kaçakları, otomobillerle dikkat çekmeden şehir dışına çıkartan şebekenin, burada kapalı kasa kamyonlara bindirip belirlenen noktalara götürdükleri belirlendi. Şebekenin ayrıca kişi başına 2- 3 bin dolar arasında değişen miktarlarda anlaştıkları paraları kaçakların yakalanmadan istenilen ülkeye gittikten sonra aldıkları ortaya çıktı. Şebekenin bu yolla teslimat garantisi verdiği bildirildi. `Tahsin' takma ismini kullanan Yıldırım Cemali'nin ise, kaçaklarla bağlantıyı sağladığı tespit edildi.

Gözaltındaki 7 zanlı işlemlerin ardından adliyeye sevkedildi. Şebekede şoför olarak görev yapan zanlılardan Zeki Cüce, Emniyet Müdürlüğü'nden çıkartılırken kapıda bekleyen kızı Z.C., "Babam benim" diyerek gözyaşı döktü. Elleri kelepçeli olan Z.C. ise, genç kıza "ağlama" diye seslendi.
DHA