Ülke genelinde 100 genç çiftçinin katıldığı 2009 yılı eğitim programında 14 genç çiftçi Söke Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayımve Hizmetiçi Eğitim Merkezi"nde kurslarını tamamladı.
Kırsal kesimde yaşayarak tarımsal faaliyet içinde bulunan ve tarımsal konularda eğitilmeyi bekleyen 15-24 yaş arası gençlerin tarımsal eğitimlerini tamamlamaları ve bu gençlerin eğitimleri sonrasında yaşadıkları yerlerde öğrendiklerini aktarmaları hedeflenen proje 2010 yılında da devam edecek. Söke"de kurslara Eskişehir, Nevşehir, Niğde ve Kahramanmaraş illerinden katılan genç çiftçilere eğitimlerin sonunda belgeleri verildi. 30 Mart"ta başlayan ve 6 hafta süren kurlarda bilgisayar, motivasyon, kişisel eğitim, tarım konularında pratik ve teorik olarak eğitimlerin verildiği öğrenildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı"nın başlattığı “Genç Çiftçiler Eğitim Projesi”nin amacına ulaştığını belirten Söke Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi Müdürü Nizmettin Opanoğlu; “Eğitimlere katılan genç çiftçilerin kendi bölgelerinde önder çiftçi hüviyetlerinde olmaları ve bilgilerini kendi bölgelerinde tarım ile uğraşan vatandaşlara iletmeleri çok önemli. Çiftçilerimiz günümüzde babadan kalma metotlarla çiftçilik yapmakta. Bakanlığımız bilgi ve teknolojiye dayalı tarımın gelişmesi için bu projeyi başlatmış oldukça da başarılı olmuştur. Eğitimlere katılan genç çiftçi arkadaşlarımıza teşekkür ediyor ve hayatlarında başarılar diliyorum” dedi.
Kursa katılan genç çiftçiler adına konuşan grup lideri Nevşehir"den Sinan Akpolat da; “Ülkemiz tarımının dünya standartlarına gelmesi için tarımda bilgi ve donanımın de yüksek seviyelere taşınması gerekmektedir. Bu nedenle içinde yer aldığımız genç çiftçilerin eğitim projesi son derece önemlidir. Ülkemiz kırsalında eğitilmeyi bekleyen binlerce gencin olduğu düşünüldüğünde bu projenin önemi bir kez daha karşımıza çıkmaktadır. Eğitim programının içeriği zengin ve detaylıydı. Eğitim sürecinde Söke"de tarımsal kuruluşları ziyaret ederek pratik olarak bilgi edinmemize fırsat verildi. Özellikte toprak ve su analizlerinin önemini Söke"de görmüş olduk. eğitimler sonunda edindiğimiz bilgileri bölgelerimizde yaymak ve uygulamak için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” diye konuştu.
Törende konuşmaların ardından Söke Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi"nde kursa katılan genç çiftçilere belgeleri verildi. Eğitimler sonunda Kahramanmaraş"tan Celalettin hasırcı birinci, Niğde"den Polat Musallı ikinci, Nevşehir"den Halil Kaytok üçüncü oldu.