Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı olan hava savunma fırkateynlerini, çıkarma gemilerini, hücumbotları milli tasarım ile inşa ederek, stratejik hedeflere daha da yaklaşmayı umut ettiklerini kaydetti.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, törende yaptığı konuşmada, bugün önemli bir projenin önemli bir aşaması olduğunu, Türkiye karasularında ve uluslararası sularda dünya ölçeğinde arama ve kurtarma faaliyetlerini gerçekleştirme kabiliyetine sahip 4 adet arama kurtarma gemisinin ilkinin kızağa konulmasının söz konusu olduğunu söyledi.

Gönül, 3 Mayıs 2008'de ilk kaynağını yaptıkları projede, ektikleri tohumların bugün geldiği noktayı görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, projenin savunma ve gemi gibi stratejik öneme sahip iki sanayi kolunun el sıkıştığı, askeri gemi inşa ve tasarım kabiliyetinin Türk özel sektör hafızasına aktarılan bir proje olduğunu vurguladı.

Konuşmasında savunma sanayinin geldiği noktayı anlatan Gönül, şöyle devam etti:

''1960'lı yıllara kadar yurt dışından alınan savaş gemilerinin onarımları dahi tersanelerimizde yapılamazken, 1970'li yıllarda yapılan atılımla paket malzemeleri ve dizaynları yabancı ana yükleniciler tarafından sağlanan projeler kapsamında, askeri tersanelerimizde hücumbot, fırkateyn, denizaltı ve mayın avlama gemisi inşa faaliyetlerine başlanmıştır. Bu inşa faaliyetleri sürecince alınan eğitimler ve kazanılan tecrübeler, askeri tersanelerin bugünkü insan ve yatırım altyapısına ulaşmalarını sağlamıştır.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın kuruluşunu müteakip, gemi inşa faaliyetlerinin denizcilik sektöründeki gelişmelere paralel olarak rekabet şartları altında yerli ana yüklenici sorumluluğunda gerçekleştirilmesine yönelik ilk adımlar atılmıştır. Bugün bu istikametteki çalışmalarımızın meyvelerini verdiğini görmekteyiz. Gemi inşa sanayimizde bir ilk olarak bu büyüklükte ve yüksek teknolojik yapıya sahip 1.700 tonluk arama kurtarma gemilerinin yanı sıra yeni tip karakol botlarının ve çıkarma araçlarının inşasına özel sektör tersanelerimizde başlanmıştır.''

Savunma Bakanı Gönül, bu gemilerle savunma sanayi tarafından geliştirilen milli komuta kontrol sistemlerinin yer aldığını hatırlatarak, kısa zamandaki bu büyük gelişmelerin kendilerine büyük heyecan verdiğini ve geleceğe umutla bakmalarını sağladığını söyledi.

MİLGEM PROJESİ...

Bu gelişmelerde önemli yeri olan MİLGEM projesine de değinen Gönül, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar ve gösterilen kararlı tutum çerçevesinde askeri tersanelerde mevcut olan bilgi birikimi ve altyapı imkanları ile yerli sanayiden azami ölçüde faydalanarak bu projeyi başlattıklarını anlattı.

Proje kapsamında inşası başarıyla devam eden prototip geminin denize indirilmesi aşamasının 27 Eylül 2008 tarihinde yapıldığını ve aynı gün ikinci geminin ilk kaynağının da yapıldığını anımsatan Gönül, MİLGEM projesinde 50'den fazla yerli alt yüklenicinin askeri gemi inşa sanayisinde rol almasının sağlandığını ve aynı sistemlerin diğer gemilerde de kullanımının planlandığını kaydetti.

Vecdi Gönül, şunları ifade etti:

''Önümüzdeki dönemde de bu alanda izlediğimiz rotaya ilave olarak, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyacı olan hava savunma fırkateynlerini, çıkarma gemilerini, hücumbotları milli tasarım ile inşa ederek, stratejik hedeflerimize daha da yaklaşmayı umut etmekteyiz. Milli kaynaklarımızın kullanımıyla tasarım ve inşa edilen askeri gemilerin ve botların yurt dışına satış imkanlarının da olması bizlerin geleceğe daha güvenle bakmasını sağlamaktadır.

Bu vesile ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin silah sistemlerinde dışa bağımlılığının azaltılması yönündeki atılımlarımızı hızlandıran askeri gemi projelerinin gerçekleşmesinde emeği geçen Türk Silahlı Kuvvetleri, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, RMK Marine ve diğer özel sektör tersanelerine teşekkür ederim. Türk deniz sularında ve gerektiğinde uluslararası sularda görev yapacak sahil güvenlik arama kurtarma gemilerinin zamanında ve başarıyla tamamlanarak hizmetlerine başlamaları temennilerimle hepinize saygılar sunarım'' şeklinde konuştu./haber7