İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez, Gazze'ye yardım filosu, gemi göndermenin ''gereksiz bir provokasyon'' olduğunu, ablukanın sona ermesini isteyenlerin ''Gazze'deki yöneticilere gidip onlardan İsrail'e roket atmaya son vermelerini istemeleri gerektiği'' görüşünü savundu.

Perez New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yaptı ve birkaç soru yanıtladı. Genel Sekreterle ''iyi ve son derece açık bir toplantı'' yaptıklarını söyleyen Perez, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki duruma ilişkin tutumunu Genel Sekreterle paylaştıklarını bildirdi.

Gazze'de İsrail'in ''toprak talebinin'' olmadığını söyleyen Perez, İsrail'in Gazze'den çekildiği halde kendilerine neden hala roket atıldığını anlayamadıklarını, bunun amacını bilmediklerini, bu yüzden de BM'nin buna ''tarafsız kalmaması'' gerektiğini belirtti.

Gazze'ye uzun menzilli füzelerin kaçak olarak getirilip kendilerine roket atılmamış olsa, bölgenin abluka altında olmayacağını savunan Perez, Gazze'yi kendilerini korumak için kapattıklarını, hayatta kalmaya çalıştıklarını ileri sürdü.

Gazze'ye yardım filosu, gemi göndermenin ''gereksiz bir provokasyon'' olduğu görüşünü savunan Perez, ''Gazze'yi açık görmek isteyenlerin Gazze'yi yönetenlere gidip onlardan silah kaçakçılığına ve İsrail'e roket atmaya son vermelerini istemeleri gerektiği'' ifade etti. Perez, ''Bunun için filolara, gösterilere, gazete başlıklarına ve gerilime ihtiyacımız yok, bu yollar tehlikeli'' diye konuştu.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde 2009 yılı başında düzenlediği Dökme Kurşun operasyonuyla ilgili olarak BM İnsan Hakları Konseyi'nin hem Hamas'tan, hem de İsrail'den operasyon sırasındaki insan hakları şikayetlerini ve suçlamaları soruşturmalarını istediğini söyleyen Perez, İsrail'in bunu ciddiye aldığını, 400 şikayeti tek tek incelediklerini, bunlardan sadece 3'ünü ciddi bulduklarını, ancak bunda da insan hayatına son verme yönünde kasti niyet bulamadıklarını söyledi.

-GOLDSTONE'A ELEŞTİRİ-

Hamas'ın ise şikayetlerin hiçbirini soruşturmadığını savunan Perez, İsrail'le Hamas'ı operasyon sırasında savaş suçu işlemekle suçlayan eski Güney Afrikalı yargıç Richard Goldstone'un Washington Post'a yazdığı makalesinde, raporun üslubu ve sonucuyla ilgili üzüntüsünü bildirdiğini, ancak raporu düzeltmesini istediklerinde ise buna yanaşmayan Goldstone'nun şimdi de makalesinden üzüntü duyduğunu belirtti.

Perez, ''Bu biraz fazla üzüntü duyma anlamına geliyor, önce yanlış yaptığınızdan üzüntü duyup, sonra da yanlış yaptığınızı söylediğinizden üzüntü duyamazsınız'' diye konuştu. İsrail'in söz konusu soruşturmaları kendi halkı için yaptığını savunan Perez, 63 yılda başından 7 savaş geçen İsrail ordusunun, hem askeri hem de ahlaki yönden güçlü olmasını istediklerini ve İsrail ordusunun da böyle olduğunu savundu.

Batı Şeria ile ilgili olarak da İsrail hükümetinin ve başbakanının iki devletli çözüm istediğini açıkladığını, bunun da İsrail siyasi partileri arasında bu konudaki ciddi görüş ayrılığını sona erdirdiğini anlatan Perez, ancak bunun İsrail'in güvenliğinin de sağlanması gerektiği anlamına geldiğini, Batı Şeria'da da Gazze'ye benzer bir hikayenin (İsrail'e roket ve füze atılması gibi) yaşanmasını istemediklerini ifade etti.

Filistin tarafına toprak verirken İsrail'e de güvenliğinin sağlanacağı garantisi verilmesi gerektiğini belirten Perez, ''Eğer BM terörü durdurabilirse, füzeleri durdurabilirse o zaman tamam. Ama bir ülkenin Cumhurbaşkanı BM'ye gelip BM Şartına ve ruhuna aykırı bir şekilde BM üyesi başka bir ülkenin (İsrail) yok edilmesini isterse, o zaman tüm üyelerin eşit olup olmadığına karar verilmesi gerekir. Biz kimsenin toprağını işgal etmek, kimseyi öldürmek istemiyoruz, biz özgürce, demokratik ve bağımsız yaşamak istiyoruz. Bu kapsamda Arap topraklarında gençler arasında bir uyanış olduğunu görüyoruz, internette diğer halkların nasıl yaşadığını görüyorlar ve kendileri de böyle yaşamak istiyorlar. Onlar ne kadar iyi olursa bizler de o kadar iyi oluruz'' dedi.

-GAZETECİLERİN SORULARI-

Perez, ''İsrail'in, hazırlanmasında işbirliği yapmadığı Goldstone raporuna nasıl itiraz edebildiğine'' yönelik bir soru üzerine, İsrail'in Gazze'yi terk ettiği halde Hamas'ın İsrail'e roket attığını, raporun temelinin yanlış olduğunu, Hamas'ın neden roket attığının açıklanmadığı bu tür raporlara ihtiyaç olmadığını, durumun ortada olduğunu savundu.

Aynı Amerikalı gazetecinin, ''Hamas nedenini açıklıyor, 1948 yılında Filistinlilerden İsrail'in aldığı toprakları geri istiyor'' demesi üzerine Perez sinirlendi ve gazeteciyi Hamas'ı savunmakla suçladı. Perez, ''İsrail Gazze'den çekildi, üstelik bu hükümet açısından zor bir karardı, bize bir sürü maliyet getirdi, buna rağmen hala bize neden roket atıyorlar?'' dedi.

Lübnan asıllı bir gazetecinin de ''BM'ye göre Gazze hala işgal altında, BM Genel Sekreteri bunu söylüyor'' demesi üzerine Peres, ''Bunu Genel Sekreterden değil, sizden duyuyorum. İşgalci güç bulundurmadan bir yeri nasıl işgal altında tutarsınız?'' dedi. Bunun üzerine aynı gazeteci ''Çünkü Gazze'ye bütün giriş çıkışları kontrol altında tutuyorsunuz'' deyince, Perez, ''Biz Gazze'den ayrıldığımızda Gazze tamamen açıktı. İsrail Gazze'de modern tarım yapılması için yatırım yaptı. Biz Gazzelilerin sıkıntı çekmesini istemiyoruz, mutlu olmalarını istiyoruz'' dedi. Perez, aynı gazetecinin ''Evleri olmadan nasıl mutlu olabilirler'' sorusu üzerine ise ''Çimentoyu ev yapmak için kullanırlarsa tamam, ama silah kaçakçılığı yapmalarına izin veremeyiz'' dedi.

Goldstone raporuyla ilgili başka bir soru üzerine ise Perez yine soruyu beğenmeyerek kendilerinin soruşturmaya yanıt verdiklerini, şikayetleri tek tek incelediklerini, oysa Hamas'ın tek bir şikayeti bile incelemediğini belirtti.

-BM SÖZCÜLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA-

BM Sözcülüğünden görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada ise, Ban ve Perez'in Ortadoğu barış sürecinde yaşanan endişe verici tıkanıklığı ele aldıkları belirtildi. Görüşmede Genel Sekreterin Gazze'den İsrail'e yapılan roket atışlarını kınadığını yinelediği, aynı zamanda da İsrail operasyonlarında Filistinli sivillerin ölmesinden ciddi endişe duyduğunu ifade ederek tarafları itidale davet ettiği bildirildi. Görüşmede iki tarafın bölgedeki gelişmelerle Goldstone raporunu da ele aldıkları kaydedildi.

A.A.