16 gün önce korsanların kaçırdığı Horizon1 gemisinin dördüncü kaptanı Aysun Akbay, “Sülfür gemiyi eritiyor. Batma tehlikesi var” diyerek yardım mesajı gönderdi.

Suudi Arabistan"dan Ürdün"e giren "Horizon-1" adlı yük gemisi 8 Temmuz"da TSİ 08.15"te silahlı 5 korsan tarafından ele geçirildi. Horizon Denizcilik İş ve Tış Ticaret A.Ş."e ait, içinde 23 mürettebatın bulunduğu gemi, Somali karasularına doğru yönlendirildi. Kaçırıldıktan günler sonra "Horizon 1"bulunduğu yerde ilk kez bir uçak tarafından görüntülendi. DHA"ya kısa süre önce konuşan geminin 4"üncü kaptanı Aysun Akbay, sülfür yükünün gemiyi erittiğini, geminin batma tehlikesi bulunduğunu anlatırken, “Korsanlar geminin yakınında uçak ya da helikopter gördüklerine bizi güvertede topluyorlar. Kısa süre önce havaya ateş ettiler” dedi. Kaptan Aysun, sağlık durumlarının iyi olduğunu bir an önce ailelerine kavuşmak istediklerini ve yardım beklediklerini bildirirken bu görüşmenin paradan başka bir şey düşünmeyen korsanların isteği üzerine yapıldığını, kendilerine soru sorulmasına izin verilmediğini söylemişti.

Genelkurmay: Kaptan istedi biz de gemilerimizi çektik

Genelkurmay Başkanlığı, Türk firkateynlerinin Somali"de deniz haydutlarının elinde bulunan Horizon 1 gemisini kurtarmadan çekildiklerine yönelik haberler konusunda bir açıklama yaptı. İnternet sitesi üzerinden yapılan açıklamada şöyle denildi:

“TCG GAZİANTEP de olay yerine intikal ettirilmiş, kaçırılan HORİZON-1 gemisi yakın takibe alınmıştır. Kurtarma harekâtına hazır olunduğu ilgili makamlara bildirilmiştir.

- İlgili makamlarca gemide bulunan Türk personelinin can emniyetinin riske atılmaması gerekçesiyle operasyona müsaade edilmemiştir.

- Bununla birlikte gelişmeleri takip edebilmek ve verilebilecek görevleri yapmak üzere iki fırkateynimiz 74 saat süreyle HORİZON-1 gemisini takip etmiştir.

- HORİZON-1 gemisinin Somali"nin doğusundaki EYL Limanı"na 11 Temmuz 2009 tarihinde intikalini müteakip deniz haydutları ile ilgili firmanın görüşmeye başlamasıyla birlikte kaçırılan gemi kaptanının, personelinin güvenliği gerekçesiyle yapmış olduğu talebe istinaden, fırkateynlerimiz bölgeden ayrılarak Aden Körfezi"ndeki normal görevlerine intikal etmiştir.”