29 Şubat mesai bitimine kadar gelir testi başvuruları kabul edilecek olan kapsam dahilindeki kişiler, bu tarihe kadar gelir testi yaptırmamaları halinde aylık 213 TL sağlık primi ödemek zorunda kalacak.

1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe giren zorunlu Genel Sağlık Sigortası kapsamında gelir testi yaptırması gereken yeşil kartlı ve SGK'da kaydı olmayan vatandaşlar için sona gelindi. Yılbaşından bu yana vizesi dolan yeşil kartlı ve SGK'da kaydı bulunmayan yaklaşık 2.5 milyon kişiye gelir testi yapılırken, gelir testini yapmayarak son günlere bırakan halen binlerce kişi var. 1 Ocak'ta yürürlüğe giren Yasa kapsamında, yeşil kartlılar için vize süreleri dolana kadar süre tanınmasına rağmen, kapsam dışı olan 1.7 milyon kişinin 29 Şubat 2012 tarihine kadar gelir testi başvurusunda bulunmaları gerekiyor. Aksi halde başvuruda bulunmayan kişilerin geliri asgari ücretin 2 katı olarak değerlendirilecek ve bu kişilerden 213 TL aylık prim alınacak.

BAŞVURULAR SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKIFLARINA YAPILACAK

SGK'da kaydı bulunmayan ve vize süresi dolan yeşil kartlıların yaptırmak zorunda olduğu gelir testi için gerekli başvuru, kişinin kayıtlı ikametgahının bulunduğu il veya ilçe idari sınırları içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılacak. Vakıflara kaymakamlıklar aracılığıyla da ulaşmak mümkün. Özürlülük ve yaşlılık gibi nedenlerle bizzat başvuruda bulunamayacak olanların başvurusu vekili tarafından yapılabilecek.

Gelir tespitinde, aynı evde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük anne ve büyük babadan oluşan aile esas alınacak. Aynı aile üyelerinden biri veya birkaçı başvuruda bulunsa bile başvuru formunda hanede yaşayan tüm fertlere ait bilgiler yer alacak. Aile içinden birden fazla kişi gelir testine t'bi tutulacak kişi durumundaysa tek form ile başvuru yapılabilecek.

GELİRİ 295 TL'NİN ALTINDA OLANLARIN PRİMİ DEVLETTEN

1 Ocak-30 Haziran 2012 dönemi için aile içindeki kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan herkes prim ödemek zorunda kalacak.

Geliri asgari ücretin üçte birinin (295.50 TL) altında ise primleri devlet ödeyecek.

Geliri asgari ücretin üçte biri (295.50 TL) ile asgari ücret arasında ise kişi 35.46 TL prim ödeyecek.

Geliri asgari ücret (886.50 TL) ile asgari ücretin iki katı arasında ise kişi 106.38 TL prim ödeyecek.

Geliri asgari ücretin iki katından (bin 773 TL) daha fazla ise kişi 212.76 TL prim ödeyecek.