DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, “Bizi yargılamak istiyorlarsa zorla götürmeleri lazım” diyerek rest çekti.

Cumhuriyet Savcılıkları'nın DTP'li vekiller Aysel Tuğluk, Selahattin Demirtaş, Emine Ayna, Fatma Kurtulan ve Sabahat Tuncel'i haklarında yürütülen soruşturmalar çerçevesinde ifadelerinin alınması için TBMM'ye yazı göndermeleri krize neden oldu. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran TBMM Başkanı Köksal Toptan, mahkemelerin DTP'li vekillerin savunmalarını alabileceğini ima etti.
BU AYRIMCILIK

DTP'li vekiller ise mahkemelerin Meclis Başkanlığı'na yazı göndermesine sert tepki gösterdi. DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, “Bizi yargılamak istiyorlarsa zorla götürmeleri lazım” dedi. Demirtaş şunları söyledi: “Adam öldürmekten yargılanan milletvekili vardı, ancak milletvekili iken yargılanmadı. Bizse konuşmalarımızdaki barış çağrılarımız için yargılanmak istiyoruz. Bu ayrımcılık ve hukuksuzluktur.” DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna da savcılığa ifade vermeyi düşünmediklerini açıkladı. Meclis'te sadece DTP milletvekillerinin fezlekesinin bulunmadığını belirten Ayna, “Eğer böyle bir hak varsa ve AKP'li ve CHP'li milletvekilinin ne kadar hakkıysa bizim de o kadar hakkımızdır” dedi.

SAVCININ KAFASI KARIŞIK

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, DTP'li milletvekillerinin konuyla ilgili Meclis Başkanlığı'na başvurarak, Anayasal haklarını kullanmak isteyebileceğini söyledi. DTP'li milletvekillerinin durumu ile ilgili savcının da kafasının net olmadığını ifade eden Bozdağ, “Mahkeme buraya yazdıysa mahkemenin de kafası bu konuda net görünmüyor. Bu konu değerlendirmeye muhtaç bir konudur” diye konuştu.


Mahkemeye götürülebilirler

Meclis Başkanı Köksal Toptan, Anayasanın lafzına bakıldığı zaman, davet üzerine savunma yapmaya gidilmediği takdirde, sanıkların mahkemeye götürülüp orada savunmaların yapılabileceğini söyledi. Toptan, “Anayasa'nın 14. maddesi milletvekili seçilmeden önce belirtilen suçların işlenmesi halinde dokunulmazlığın olamayacağını Ancak bazı hukukçular sistemin mutlak dokunulmazlığı düzenlediği için bu halde bile dokunulmazlığın olabileceğinden söz ediyor. Bütün bunları inceliyoruz” dedi.