Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın, “Dağdaki PKK'lılar da seçmen kütüklerine yazılmış, Hükümet dağda mı sayım yaptı?” şeklindeki sözlerini değerlendirdi. Şahin, “Eğer bu kişi terörist de olsa, dağda da olsa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı sıfatını devam ettiriyorsa, 18 yaşını bitirmişse seçmen olmasını yasaklayan herhangi bir yargı kararı da yoksa tabii ki o listede ismi geçebilir. Peki o dağdaki kişi gelsin oy kullansın, biz de kendisi ile tanışmış oluruz, gelsinler buyursunlar” dedi.
Adalet Bakanı Şahin, TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen Türk Borçlar Kanunu toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Şahin, “PKK'lıların seçmen kütüklerine yazıldığına” ilişkin soruya, “Zannediyorum YSK bu konuyla ilgili açıklamayı yapar. Bu konunun direk muhattabı ben değilim. Seçmen listeleriyle ilgili itirazlar şikayetler Anayasanın ilgili maddesi ve YSK' nın kararları bağlayacağı hususlardır. O nedenle benim YSK'nın görev alanına girme bir konuda açıklama yapmam doğru olmaz” dedi.

"TERÖRİST OLMASI SEÇMEN OLMASINA ENGEL DEĞİL"

“Bu değerlendirmeler Seçimlere gölge düşürmeyecek mi?” şeklindeki bir soru ise Şahin, YSK'nın daha önce yaptığı çıklamaya atıfta bulunarak, “bilindiği gibi adrese dayalı nüfus tespiti yapıldıktan sonra YSK vatandaşların vatandaşlık kimlik numaralarına dayalı yeni bir seçmen listesi hazırladı. YSK başkanının açıklamasına göre, nüfusa kayıtlı vatandaşlık numarası alan ve 18 yaşını bitirmiş olan herkes seçmendir düşüncesi ile hareket edilerek bu listeler hazırlandı” diye anlattı.

Bakan Şahin bir kişinin seçmen olabilme şartlarını da şu şekilde anlattı:

“Dolayısıyla bir kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise vatandaşlık kimlik numarası da almışsa ve buna da sahipse ve sağ ise nüfusta sağ gözüküyorsa tabii seçmen demektir. Bu kişinin şurda burada bulunuyor olması bu sıfatı ortadan kaldırmıyor. O nedenle bu yeni sistemi iyi irdelemek lazım ki sağlıklı değerlendirmelerde bulunalım.

Siyasi parti mensubu arkadaşlarımız bu yeni seçmen yazımı konseptini iyice irdelemedikleri için birtakım noktalara dayalı olarak yorumlar yapıyorlar. Bir tek kişiyi alıyorlar, efendim bu kişi dağdadır, 'nasıl seçmen olmuştur' diye soru soruyor Oktay bey. (MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural) Ama yeni seçmen listelerinin nasıl oluştuğunu demin izah ettiğim şekilde kavrarsak bunun gayet doğal olduğu sonucuna varırsınız.”

"GELSİN, TANIŞALIM"

Şahin, bir kişinin seçmen olabilme şartlarını taşıdığı sürece kim olduğunun nerede olduğunun çok önemli olmadığına dikkat çekerek, “Eğer bu kişi terörist de olsa, dağda da olsa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı sıfatını devam ettiriyorsa, 18 yaşını bitirmişse seçmen olmasını yasaklayan herhangi bir yargı kararı da yoksa tabii ki o listede ismi geçebilir. Peki o dağdaki kişi gelsin oy kullansın, biz de kendisini ile tanışmış oluruz, gelsinler buyursunlar” diye konuştu.

“Yargıtay'ın Danıştay ve Cumhuriyet gazetesi davası ile birleştirme kararını nasıl değerlendiriyorsunuz. Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?” şeklinde soru soran bir gazeteciye Şahin, “Bu tamamen yargı sürecidir. Benim yargı kararlarıyla ilgili değerlendirme yapmadığımı biliyorsunuz. Bunu, hep birlikte takip edeceğiz” yanıtını verdi.