Demirtaş, Kayapınar ilçesinde, aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu, açlık grevine başlayan BDP'li belediye başkanlarını ziyaret etti.

Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Demirtaş, uzun süredir Kürt sorunun ve Türkiye'nin temel demokratikleşme problemlerinin çözümünde, tıkanıklıkları açmaya çalıştıklarını söyledi.

Demirtaş, başka partilerin belediye başkanları rantla, milletvekilleri atamayla uğraşırken, kendi arkadaşlarının akan kanın durması için eylem yaptığını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Eğer bunlar doğru anlaşılmıyorsa, biz ne kadar birlikte yaşamayı arzuluyorsak, bizim dışımızdakiler birlikte yaşama taraftarı değil. En çok da hükümet demek ki birlikte yaşamayı arzulamıyor. Hükümetin kafasında Kürtlerle birlikte bu ülkede özgür vatanda eşit olarak yaşamak yoktur demek. İki şey olabilir ya Kürtleri tümden yok etmek istiyorlar ya da Kürtler ayrılsın istiyorlar.''

Demirtaş, taleplerinin, gizli saklı, gayrimeşru ve ülkeyi bölecek talepler olmadığını söyledi.

''Bu konu nasıl çözülür?'' diye soranlara, ''Buyursunlar referandum sandığı getirip koysunlar'' diye öneri yaptıklarını ifade eden Demirtaş, şöyle dedi:

''Gelin Kürtlerin önüne sandık koyalım. Altına da seçenekleri yazalım. 'Özerklik mi istiyorsun? federasyon mu istiyorsun? bağımsızlık mı istiyorsun? yoksa hiçbir şey istemiyor musun? Durumdan memnun musun?'. Sorun bu soruları, demokratik bir referandumdan ne çıkarsa hepimiz kabul edelim.''

AA