Cambridge Üniversitesi'nde görevli psikolog Terri Apter asırlardır süregelen gelin-kaynana didişmesinin neden ortaya çıktığını ve hangi koşullarda oluştuğunu, hangi davranışların olumsuz etki yaptığını yeni kitabında açıkladı.

Evlilikten sonra yapılan araştırmalar sonucunda kadınların yüzde 60'ı kaynanasını "berbat", "sinir bozucu" olarak tanımlıyor. Kaynanaların, gelinleri genellikle iyi yemek yapma, temizlik ve iyi çocuklar yetiştirmek gibi geleneksel bir biçimde yargıladığı belirtildi. Gelin-kaynana ilişkisinde asıl sorunun her iki tarafın da hayal kırıklığına uğradığını belirten Apter, kaynananın gurur ve aynı zamanda oğlunu uğurladığı için yaşadığı üzüntü ile gelinin ev ve iş hayatını düzene sokmaya çalışması ile birlikte kadınların eleştiriye karşı daha duyarlı olduğunu açıkladı.
Erkeklerin evden ayrıldıktan sonra ebeveynleriyle ilişkilerine yeni bir düzen getirememesinden bahseden psikolog, gelinin ise evlilikten sonra aileleriyle olan ilişkilerinin benzer bir düzende olduğunu, "babasının kızı" rolünü oynamaya devam ettiğini açıkladı.En kötü vakaların ise ailenin büyükleriyle aynı evde yaşarken ortaya çıktığını bildirdi. Gelinin, saygıyla boyun eğmesi ve hizmet etmesi gerektiğini düşünen kaynanaların bu duruma sebep olduğu açıklanırken, Japonya'da yapılan bir araştırmada farklı nesillerden aile bireyleri aynı evde yaşadığı zaman kalp ve damar sorunlarına bağlı hastalık riskinin çok daha fazla olduğu belirtildi.


KAYNANALARIN YAPTIĞI 5 ÖLÜMCÜL HATA:

1-Gelinlerin kendilerinden her zaman tavsiye istediğini sanmak. Gelinlerin çoğunun "işte ben bunu böyle yapardım, sen de böyle yapmalısın" cümlesini duymak istemediği açık.
2-Evlilikten sonra anne-oğul ilişkisinin aynı kalacağını düşünmek. Anneler uzlaşmalı ve oğlunun sorununa yardımcı olmak için farklı yollar izlemeli.
3-Ev işlerinde ya da çocuklar için yardım teklif etmek. Yardım etmek, eleştiri olarak karşılanabilir. "Oğlumun gömleklerini senin yerine ben ütüleyim" demek bu rolü ele almaktır
4-İyi olmak için çok zorlamak. Bazı kaynanalar "kötü kaynana" damgası yememek için gelinine karşı aşırı iyi davranır, ilişkiyi gerer. Bu durumlarda tartışmanın herşeyi yok edeceğini düşünmemek gerek.
5-Gelini, oğluna şikayet etmek. Çok büyük bir sorun çünkü sonunda oğul karısıyla bu konuyu konuşacak ve sadece kaynanayla arasında sorun olmayacak, kendisini savunmadığı için çift arasında da ilişkiler gerilecek.


GELİNLERİN YAPTIĞI 5 ÖLÜMCÜL HATA:

1-Alıngan olmak. Gelinler kaynanalarının yorumlarına karşı çok duyarlı ve duygusal olabiliyor ve bu yüzden saldırgan olabiliyorlar.
2-Fikir ayrılıklarında aşırı savunma yapmak. Eğer kaynana ile farklı şekilde düşünüyorsanız, agresif bir şekilde konuyu kestirip atmak yerine tecrübesine saygı gösterip, buna rağmen düşüncenizden vazgeçmediğinizi belli edin.
3-Eşit ve adil davranılacağını düşünmek. Oğulunun işinden sizin işinize oranla daha çok ilgilenmesi gayet doğal, çünkü onun oğlu ve her zaman gelinden önce gelecek.
4-Sınırları belirleyememek. Evliliğin başında sık sık ziyarete gelmesine ya da müdahale edilmesine izin vermek. Çünkü başlangıçta yapılan bu hareketler alışkanlık halini alıp zamanla hak olarak görülecektir.
5-Kendini onun yerine koyamamak. Kaynana saygı gördüğü ve aileye dahil edildiğini bildiği bir ilişkinin sınırlarına sıcak bakar.