Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İstanbul'da Zeytinburnu Kültür Merkezi'nde birincisi düzenlenen Uluslararası Kupa Terapisi Sempozyumu'nda açılış konuşması yaptı. Bu geleneksel tedavi yönteminin yeteri kadar bilinmediğini belirten Emine Erdoğan, "Kupa terapisi, kişisel olarak ilgi duyduğum bir konu, burada olmak benim adıma da bir kazanç" diye konuştu. 
 
5 BİN YILLIK GEÇMİŞİ VAR 
Kupa terapisinin ehliyetli ve liyakatli insanların elinden yapılması gerektiğini belirten Erdoğan "Modern dünyanın imkanlarının yanı sıra kadim dünyanın da yol göstereceğine inanıyorum. Bilim insanlarının geleneksel tıpı da dikkate alacaklarını umuyorum. Bu konu asla istismar edilmemeli" dedi. Kupa terapisinin 5 bin yıllık geçmişi olduğunu aktaran Britanya Kupa Terapisi Derneği Başkanı Ahmet Yunis da "Bu konferansı İstanbul'da düzenliyoruz. Çünkü İstanbul, doğu ile batının sentezi olan bir şehir. Kupa terapisi yeniden keşfedilen bir tedavi yöntemi. Tüm bozuklukların tedavisinde kullanılıyor. Bu tedaviyi bizim geleneğimiz dışından gelenlere anlatmak zorundayız. Bu konferans bizi bilimsel araştırmalar yapmaya yönlendirecek" diye konuştu. Üç gün sürecek sempozyumda geleneksel tedavi yöntemleri ele alınacak. 
 
KUPA TERAPİSİ NEDİR?
Kupa terapisi, birçok rahatsızlığın iyileştirilmesinde ve tedavisinde kullanılan eski bir yöntem. Hastalıktan kurtulma veya sağlığı koruma amacıyla atık maddelerin yoğun olarak toplandığı belli noktalardaki tıkanıklık, kılcal damar ve ince damarlardan kirli kanın alınmasıyla tedavi gerçekleştiriliyor. Kupa terapisi, hemofili ve hipertansiyon gibi kan hastalıkları, artrit de dahil olmak üzere romatizmal hastalıklar, siyatik, baş ve bel ağrısı gibi genel fizik ve zihinsel hastalıkları iyileştirmek için kullanılıyor. Arapçada kupa terapisi, ''El Hicame'' olarak adlandırılıyor. El Hicame kelimesi, emmek, çekmek ve vücudun doğal haline döndürülmesi anlamında kullanılıyor. ''Şişe çekmek'', ''yaş kupa'', ''iğne ile kupa terapisi'' ve ''hareketli kupa terapisi'' olmak üzere 4 ayrı tedavi yöntemi bulunuyor.
 
SABAH