İstanbul'da bugün başlayan Medeniyetler İttifakı II. Formu'nun açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, tüm dünya medeniyetlerine barış çağrısı yaparken şu hayati uyarıyı yaptı

Başbakan Erdoğan İstanbul'da yapılan Medeniyetler İttifakı II. Formu'nun açılışında konuştu.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyleydi:

"İstanbul medeniyetlerin ve kıtaların birleştiği noktadan dünyaya sevgi ve hoşgörü mesajları göndermeye devam ediyor. İstanbul kültürleri ve medeniyetleri birleştirmeye uzlaştırmaya devam ediyor.

Dünyanın ilk yazılı anlaşmaları bu şehirde yapıldı.

Burada dinlerinde bir arada yaşadığını görebiliriz. Sultanahmet, Neva Şalom ve Aya İrini burada... Türkiye'nin her şehri barışın sembollerini yaşatır. Mardin, Van, Konya, İzmir Antalya, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır... Buralarda 2 bin yıllık ortak yaşam kültürümüzün eserlerini barındırıyor. Hepsi birer hoşgörü abidesidir.

Dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de bu birlikteliğe karşı nifak ve ayrılık tohumları ekmeye çalışanlar olmuştur. Ancak bizim birlikte yaşama azmimiz bunun üstesinden gelmeye yetmiştir.

Biz Türkiye'den medeniyetlere barış ve hoşgörü mesajı vermekten büyük mutluluk duyuyoruz. Elbette bu kolay olmayacaktır. Önyargıları aşmak kolay olmayacaktır.

Dünyanın pek çok sorunları vardır. Çözümleri uzun soluklu bir mücadele gerektirecektir.

Daha bu yüzyılın başında bulunuyoruz. Bu çağı tarihe barış, hoşgörü ve uzlaşı çağı olarak yazdırmak mümkün. Amacımız bugünün sorunlarını bugün çözmek olmalı. Radikalleşmeleri ortadan kaldırmak için gerekenleri yapmalıyız. Sorunların hayal kırıklıklarını yarınlara taşımama konusunda mücadele etmeliyiz. Gençlere yatırım yapmalıdır. Onları iyi eğitmeli ve geleceğe hazırlamalıyız. Kutuplaşmanın sembolü haline gelen biz ve onlar kavramını ortadan kaldırmalıyız.

İnsanlığın temel meselesi beni bize dönüştürmek, menfaat çatışmalarını ortadan kaldırmak olmalıdır.

İnsan bilmediğinin tanımadığının düşmanıdır.

Politik kaygılarla ertelenen yok sayılan görmezden gelen meseleler ileride çok daha büyük sorunlar olarak karşımıza çıkacaktır.

Irak'ı Afganistan'ı Pakistan'ı ve çatışmaların olduğu pek çok ülkeyi yok sayarak, ülkemize kapanarak görmezden gelemeyiz. Terör tüm dünyanın sorunudur.

Medeniyetler ittifakı kimsenin tekelinde değildir.

Karşımıza çıkacak yeni krizlere karşı hazırlıklı olmalıyız. Bizi destekleyenler bizi eleştirenlerden daha fazladır. Uyum her zaman medeniyetlere refahı, düşmanlıklar ise çatışmaları getirmiştir.

Sözlerimi Mevlana'nın sözleri ile tamamlamak istiyorum;

Gel, gel, ne olursan ol yine gel,
ister kafir, ister mecusi,
ister puta tapan ol yine gel,
bizim dergahımız, ümitsizlik dergahı değildir,
yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel...

Erdoğan'ın ardından İspanya Başbakanı Zapatero forumun açılışında konuşuyor.

Haber 7