HT GAZETE

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ; kesintisiz eğitime son veren ve zorunlu eğitim i 12 yıla çıkarma formülü olarak getirdiği yasa teklifinde yer alan 4+4+4 önerisinde "revizyona" gidilebileceğinin ilk işaretini, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği 'nin (KAGİDER) Antalya Lykia World'ün ev sahipliğinde gerçekleştirdiği ilk "Türkiye'deki Kadın Girişimci Dernekleri Buluşması"nda veriyor. "Hep Birlikte Daha Fazla Girişimci Kadın İçin" paneli öncesi düzenlenen gala gecesinde, konuşmasının içine tam üç kez "Cumhuriyet'in kuruluş felsefesine uygun çağdaş, modern Türkiye'yi inşa etmek" vurgusunu yerleştiren Şahin, hükümetin 10 yıllık "iradesine" dikkat çekiyor ve şunları söylüyor:

"10 yıldır ekonomi, hukuk ve hayatın her alanında alınan kararların temelini ‘önce insan’ ilkesi oluşturdu. Cumhuriyet'in kuruluş felsefesine uygun çağdaş, modern Türkiye'yi inşa etmek için, sürdürülebilir kalkınma için, herkesin büyütücü kapasitesini kullanmak gerektiğine inanıyorum. Hamdolsun hepimizin kafası erkekler kadar çalışıyor. Vodafone'da başarılı bir yönetim sergileyen Serpil Timuray, Ümit Boyner (TÜSİAD Başkanı), Güler Sabancı (Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Devrim Erol (Ankara Kadın Girişimciler Derneği Başkanı) ve hepiniz bunun örneklerini veriyorsunuz. Kadın, erkek temel eğitimde yüzde 98'i yakaladık. Orta öğretimde kızların oranı yüzde 45'e, erkeklerin oranı yüzde 68'e, üniversitede ise kızların oranı yüzde 14'e, erkeklerin yüzde 29'a çıktı. Geldiğimiz noktadan geri gidemeyiz. Bu iradeye bakmak lazım. Yoksullukla mücadele eden 990 bin anneye 2.6 milyar lira ödeyen iradeyi asla geri götürümeyiz. Bireyin yeteneğinin öne çekilmesi, kız çocuklarının eve kapanmaması için yapılanlar bu irade beyanıdır. Yanlış anlamalar, nokta ya da virgül; gerekli düzenlemeleri yaparız. Başbakanımızın 'Kadına karşı ayrımcılık, ırkçılıktan beterdir' ifadesi vardır."

Yemek sırasında Şahin, kendisine yönelttiğim "Konuşmanızdan zorunlu eğitim yasa teklifinde bir düzeltme olacağı izlenimi aldım; yanılıyor muyum?" sorusunu, "Eğitimci değilim, konunun uzmanları sistemi analiz ederler, örneklere bakarlar. Yasa teklifi Alt Komisyon'a (28 Şubat Salı günü YÖK Başkanı Prof.Dr. Gökhan Çetinsaya'nın başkanlığında konu ele alınacak) gelecek, orada düzeltme yapılacağını umut ediyorum. Bana yasa teklifi ile kaygılarını iletenlere 'Önerinizi hazırlayın getirin' diyorum" sözleriyle yanıtlıyor. AK Parti'nin 5 Grup Başkanvekili tarafından getirilen tekliften önceden haberdar olup olmadıklarını sorduğumda Şahin, "Hayır" dedikten sonra "Konu daha iyi anlatılabilirdi" yorumunu yapıyor.

KADIN İSTİHDAMI ARTTI

Ümit Boyner ve Güler Sabancı'nın yanı sıra; 36 kadın örgütü, ÇYGD, AÇEV, ERG, TEGV gibi kurumların "Türkiye'yi geriye götürür; çocuk gelinlere, çocuk işçilere yol açar" sözleriyle eleştirdikleri yasa teklifi ile ilgili olarak Şahin'e "Bu noktada endişeleriniz var mı?" dediğimde, gayet net bir yanıt aldım:

"İkinci 4 yıllık dilim ile ilgili endişelerim var." Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de gün boyu kendisine yönelen kameralara benzer açıklamalar yapmış, eğitimde kız çocuklarını geriye götürecek bir uygulamanın söz konusu olmadığını vurgulamıştı. Bakalım bu "yanlış anlamalar" nasıl düzenlecek? Veya herkes anladığı gibi mi uygulayacak? Yoksa hepsi 11 yaşındaki kız çocuğuna türban ile eğitim olanağı vermek için midir? Toplumsal cinsiyet ya da fırsat eşitliği açısından bu soruları çoğaltabiliriz. Şahin'in konuşmasına dönmek istiyorum, zira son günlerde kadının ekonomik ve sosyal statüsünü geliştirmek için Çalışma, Sanayi ve Devlet Bakanlıklarıyla yapılan; finansal olanaklara erişim, OSB'lerde kreş gibi uygulamaları içeren protokoller, özellikle ekonomik hayatı dönüştürmek konusunda etkili sonuçlar verebilir. 2008 yılındaki küresel finansal krizin ardından, işe alınan kadın çalışanların işveren payının 5 yıl süreyle devlet tarafından ödenmesi sonucunda kadın istihdamında 5 puanlık bir artış sağlanarak yüzde 30'lara yükseldiğine dikkat çeken Şahin, arzu edilen oranda olmasa da girişimcilik oranının da yükseldiğini vurguluyor. Meslek edinme kurslarına devam eden 250 bin kursiyerin, 120 bininin kadın olmasının "kadınlardaki ilgiyi" ortaya çıkardığını belirten Şahin, "Girişimcilik özgüven getiriyor, fark yaratıyor, rekabet gücünü atırıyor" diye başladığı cümleyi,

"Tek kanatlı kuş uçamaz, tek bacaklı atlet koşamaz" sözleriyle tamamlıyor. Vodafone Türkiye CEO'su Serpil Timuray ise gecedeki sunumunda, bilişim teknolojilerinin ekonomide kaldıraç olarak kullanılabileceğini ortaya koyan araştırmalarını açıkladı. Başkanlığını Gülden Türktan'ın yaptığı KAGİDER'in Antalya'daki toplantısında Malatya, Erzurum, Batman, Urfa'dan tutun da; İstanbul'a, Konya'ya, Ankara'ya kadar kadın girişimcilerden dinlediklerimden anlıyorum ki, kadınlar geriye gitmemekte kararlı... Ne var ki yine de bu mutlu "buluşma gecesi", kadın cinayetleri istatistiklerine girmeyecek kara bir haberle bitti: Kilis'te bir kadın daha balkondan düşmüş (!!!) ölmüştü...