Doğrudan Faaliyet Desteği’nin diğer destek türlerinden farklı ve özel bir yapıda olduğunun altını çizen GEKA Genel Sekreteri Mehmet Aydıner, “Bölgede analiz yapmada gerekli olan bilgi ve verilerin üretilmesi adına hızlı, nitelikli ve sonuç odaklı bir programı paydaşlarımıza sunmuş bulunuyoruz. Ayrıca Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında Valilikler, Kaymakamlıklar, Kamu kurumlarının il ve bölge müdürlükleri, Yerel yönetimler, Birlikler, Üniversiteler, Odalar, Borsalar, Araştırma Enstitüleri, Vakıflar ve Derneklerin uygun başvuru sahibi olabilir” dedi.
GEKA tarafından belirlenen destek tutarları çerçevesinde faaliyet tekliflerinin yüzde 100’ünün hibe olarak alabileceklerini belirten Aydıner, Doğrudan Faaliyet Desteği önceliklerinin kapsayıcı ve doğru kullanıldığında birçok yatırım için gerekli bilgi altyapısını sağlayıcı nitelikte olduğu belirterek, “Faaliyet teklifleri için Ajansımız tarafından sağlanan destek asgari 20 bin TL, azami 75 bin TL arasında olacak ve faaliyet bütçeleri en az yüzde 25, en fazla ise yüzde 100’ü tarafımızdan hibe olarak verilecek. Ajanstan yapılan hatırlatmada faaliyet teklifleri Ajansa teslim edildiği tarihten itibaren 1 hafta içerisinde değerlendirmeye alınıp Yönetim Kurulunun onayına sunuldu. Faaliyet teklifi sahipleri başvurularını 10 Ocak 2012 tarihine kadar yapabilecekler. Faaliyet teklifleri hızlı bir değerlendirme sürecinden geçti ve sonuçlandırıldı. 650 bin TL olan toplam destek miktarı son başvuru tarihi tamamlanmadan tükenmesi durumunda ise başvuru alımları kapatılacak” diye konuştu.
Doğrudan Faaliyet Desteği’nin amacının kalkınma ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanılması, bölge ekonomisinin önündeki engellerin kaldırılması, yenilikçilik ve rekabetçiliğin artırılması ve kalkınmaya ivme kazandıracak stratejik eylemlerin başlatılması için bölgenin potansiyellerinin tespit edilmesine katkı sağlamak olduğunu açıklayan Aydıner, şunları söyledi: “Bu amaç doğrultusunda GEKA tarafından 3 ana başlık belirledik. Bu başlıklar Bölgedeki kültürel değerlerin, sektörlerin ve üretilen ürünlerin envanter çalışmaları, Yatırım kararlarına yön verecek verilerin oluşturulması ve analizleri, Çevrenin korunmasına, doğal kaynakların etkin kullanımına ve enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik araştırmalardır. Başvuru sahipleri faaliyet tekliflerini mutlaka bu üç öncelikten birisi ile doğrudan ilişkilendirmek zorunda. Kalkınmada bilgi üretiminin rolü günümüzde giderek önem kazanıyor. Bu farkındalıkla Güney Ege Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği ile bölge kurumlarını bilgi üretmeye davet ediyor”