Aydın’ın altı bölgeden oluşan ‘Yeni Teşvik Sistemi’nde ikinci bölgede yer aldığı belirtilen kitapçıkta, Aydınlı yatırımcıların yararlanabileceği teşvikler anlatıldı.

Kitapçıkta, 15.06.2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sisteminde teşvik uygulamalarının; Genel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki ve Stratejik Yatırımların Teşviki olarak dört kategoriye ayrıldığı kaydedildi. Teşvik uygulaması açısından sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyine göre altı ayrı bölgenin belirlendiği ifade edilen kitapçıkta Aydın’ın ikinci bölgede yer aldığı dile getirildi.

Bakanlar Kurulu kararında belirtilen bölgesel büyük ölçekli ve stratejik yatırımlar ile kararda yer alan teşvik edilmeyecek yatırım konuları haricinde, 1 milyon TL sabit yatırım tutarı ve üzerindeki yatırımların ‘KDV istisnası’ ve ‘Gümrük Vergisi Muafiyeti’ desteklerinden yararlanacağı kaydedildi. Öte yandan Aydın’da gemi inşa yatırımları yapmak isteyen müteşebbislerin ‘Sigorta Primi İşveren Desteğinden’ de yararlanabileceği dile getirildi.

KDV VE GÜMRÜK VERGİSİ ALINMAYACAK

GEKA’nın yayınladığı kitapçıkta 1 milyon TL’yi geçen yatırımlarda KDV ve Gümrük Vergisi’nin alınmayacağı belirtilirken şu ifadeler kullanıldı: “İlimizde gerçekleştirilecek yatırımlarda, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince, yerli veya ithal yatırım malı makine ve teçhizat satın alımında ödenmesi gereken %18 oranındaki KDV alınmayacaktır. İlimizde yatırım yapılması halinde, teşvik belgesi kapsamında satın alınacak yatırım maşı ithal makine ve teçhizat için gümrük vergisi ödenmeyecektir”

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png