ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ABD ekonomisinin büyümesi için kasti olarak para birimi doları zayıflatmadıklarını söyledi.

CNBC'ye konuşan Geithner, ABD'nin bunu hiçbir zaman yapmadığını belirterek, doları hiçbir zaman rekabet avantajı sağlamak veya ekonominin büyümesi için kullanmadıklarını ifade etti. Geithner, bu tip bir uygulamanın hiçbir ülke için etkili bir strateji olmayacağını kaydetti.

Eski Fed Başkanı Alan Greenspan, Financial Times gazetesinde yayımlanan makalesinde, ABD'nin zayıf dolar politikasının, dünyanın geri kalanında para birimlerinin değerini yükselteceğini yazmıştı.

Geithner, bugün ve yarın Seul'de biraraya gelen G20 liderlerinin, G20 Maliye bakanlarının, para birimlerinin değerini düşürmekten kaçınmak ve aşırı cari dengesizlikleri engelleme kararını destekleyeceğine inandığını söyledi.

GREENSPAN'DAN ZAYIF KUR UYARISI

Eski ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Alan Greenspan, ABD gibi Çin'in de para biriminin değerini düşük tutmasının, döviz kurları üzerindeki baskıyı artırarak geniş çaplı ticari korumacılığa dönüş riski taşıdığını belirtti.

Güney Kore'nin Seul kentindeki G20 toplantısı öncesinde Financial Times'da makalesi yayımlanan Greenspan, ABD'nin, doları zayıflatma politikası takip ederek dünyanın geri kalanında para birimlerinin değerini yükselteceğini bildirdi.

ABD gibi Çin'in de para biriminin değerini düşük tutmasının, döviz kurları üzerindeki baskıyı artıracağını, bunun da geniş çaplı ticari korumacılığa dönüş riski taşıdığını ifade eden Greenspan, Çin'i, para birimi yuanın güçlenmesini önlemeye devam etmekle eleştirdi.

Çin'in son yıllarda önemli bir ekonomik güç haline geldiğine dikkati çeken Greenspan, ancak ülkenin ekonomik statüsünün gerektirdiği, ortaklaşan küresel zorunlulukları izlemeyi seçmediğini kaydetti.

Dünya genelinde liderler, ABD Merkez Bankası'nın (FED) finansal piyasalara daha fazla dolar pompalamasının, sermaye hareketlerindeki dengeyi bozabileceğini ve birçok yerde döviz kurlarının değerlenmesine neden olacağını savunuyor.

A.A.